Vier jaar voor chauffeur Oswaldo Paya

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De man die de auto bestuurde waarin de Cubaanse dissidenten Oswaldo Paya en Harold Cepero afgelopen juli omkwamen is veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf...
20121022_Cuba01

De man die de auto bestuurde waarin de Cubaanse dissidenten Oswaldo Paya en Harold Cepero afgelopen juli omkwamen is veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf.

Volgens de rechtbank in Granma is het "roekeloze gedrag" van de Spanjaard Angel Carromero oorzaak van het dodelijke ongeval. Volgens diplomaten kan Carromero naar Spanje worden uitgewezen waar hij zijn straf in een vorm van huisarrest zou moeten uitzitten.

De Openbaar Aanklager had zeven jaar geëist.

‘Te hard gereden’

Een vierde inzittende, de Zwitserse activist Jens Aron Modig, werd aanvankelijk ook gearresteerd, maar mocht enkele dagen na het ongeluk naar huis terug. Hij zei zich niets van het ongeluk te herinneren omdat hij sliep toen de auto van de weg raakte.

Volgens de Cubaanse autoriteiten is het ongeluk het gevolg van te hard rijden. Enkele dagen na het ongeval werd een video vrijgegeven waarop Carromero zegt de controle over het stuur te hebben verloren toen hij door een kuil reed. Hij zei niet te weten hoe hard hij reed.

In de video vraagt hij de internationale gemeenschap om te voorkomen dat het ongeval voor politieke doeleinden wordt misbruikt en ontkent hij dat hun auto van achteren was aangereden.

Aanslag

Volgens de familie van Paya kan het ongeval heel goed een aanslag zijn geweest om de populaire stichter van de Christelijke Bevrijdingsbeweging te vermoorden. Een van de twee overlevenden zou een sms"je hebben gestuurd dat zij werden gevolgd en verschillende keren waren aangereden.

Paya’s weduwe, Ofelia Acevedo (foto), heeft verklaard dat Carromero volgens haar niets te verwijten valt. Zij wil alleen graag "de waarheid" weten. Geen van de families van de omgekomen dissidenten hebben een klacht ingediend tegen de bestuurder. Zelf wilde ze niet bij het proces zijn, dat volgens haar een schijnvertoning was. Haar drie kinderen werd de toegang geweigerd.

Tweede verdachte dode

Het was de tweede keer binnen een jaar tijd dat een vooraanstaand lid van de Cubaanse oppositie onder verdachte omstandigheden om het leven kwam. Op 14 oktober 2011 overleed dissidente Laura Pollë¡n in het ziekenhuis aan een hartstilstand. Pollë¡n was de oprichtster van het vrouwenprotest tegen de gevangenschap van 75 politieke dissidenten die waren opgepakt tijdens de "zwarte lente" van 2003. De stille acties van de in het wit geklede "Damas de Blanco", die herhaaldelijk werden gemolesteerd en gearresteerd, leidden uiteindelijk tot de vrijlating van de meesten van de groep. In kringen van dissidenten is altijd betwijfeld of Laura Pollë¡n werkelijk overleden is aan Dengue-koorts, zoals de officiële lezing luidt.

 

Bron: KN/CNA, foto: hispanicallyspeakingnews.com