Vier doden bij zelfmoordaanslag op kerk in Bauchi (Nigeria)

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Een zelfmoordterrorist heeft afgelopen zondag de katholieke St. Jans kerk aangevallen in de Wunti-regio van de provincie Bauchi (Nigeria). De politie bevestigde dat vier personen, onder wie een 4-jarige jongen...
20120926nigeria02

Een zelfmoordterrorist heeft afgelopen zondag de katholieke St. Jans kerk aangevallen in de Wunti-regio van de provincie Bauchi (Nigeria). De politie bevestigde dat vier personen, onder wie een 4-jarige jongenen de dader zelf, omkwamen bij de aanval die meteen na de ochtendmis om 8.55 uur plaatsvond. Zesenveertig andere personen liepen min of meer ernstige verwondingen op, aldus de woordvoerder van de politie in de staat Bauchi. Andere bronnen spreken over vijf doden.

Gebarricadeerd

Een soortgelijke bomaanslag op de katholieke Theresa-kerk, in Mandalla in de provincie Niger, leidde afgelopen Kerst tot tenminste 43 doden en een groot aantal gewonden. Volgens getuigen ramde de zelfmoordterrorist zondag in Bauchi met zijn Opel Vectra de kerkpoort omdat hij het gebarricadeerde gebouw niet kon inrijden..

Bom

Sinds de bomaanslagen op Kerstdag in Mandalla en in andere plaatsen in het Noord-Nigeria, worden kerken door beveiligingsbedrijven aangeraden om hun gebouwen en kerkgangers te beveiligen. De voorzitter van de Raad van Kerken van Nigeria, Pastoor Lawi Pokti, zei dat meer dan 40 kerkgangers gewond raakten, sommigen zeer ernstig. Pokti: " De aanslag vond plaats tegen 8.55 uur in de ochtend toen de eerste parochianen de kerk uitkwamen en de tweede dienst net zou gaan beginnen. De zelfmoordterrorist kwam aan in de Opel maar kon de kerk niet binnendringen dus ramde hij de barricade bij de poort en bracht zijn bom tot ontploffing."

Oorverdovend

"Hijzelf en drie kerkgangers stierven terwijl 40 anderen gewond raakten. Enkele van de gewonden vechten nog steeds voor hun leven." Een parochiaan vertelde het Nigeriaanse Persagentschap dat er zonder barricades meer gewonden zouden zijn gevallen. "Het lawaai was oorverdovend. U kunt zich voorstellen wat er gebeurd zou zijn als hij er in geslaagd zou zijn de ruimte waar de dienst plaatsvond binnen te rijden", zei hij.

Moed

De secretaris van het Nigeriaanse Rode Kruis van de provincie Bauchi, bevestigde eveneens dat er drie personen gestorven zijn samen met de zelfmoordterrorist. "Drie personen stierven en achtenveertig mensen raakten gewond. De gewonden worden behandeld in het Abubakar Tafawa Balewa opleidingsziekenhuis in Bauchi", zei hij. Pokti die de aanslag als betreurenswaardig omschreef, riep president Goodluck Jonathan op moedig genoeg te zijn om de aanslepende onveiligheid in het land het hoofd te bieden.

Terroristen

"Worden Christenen verplicht hun geloof te verlaten? Wat hebben Christenen gedaan om deze niet uitgelokte aanvallen te rechtvaardigen? De president moet wakker worden en de problemen aanpakken. We zijn werkelijk teleurgesteld omdat het net is alsof er niemand is die ons kan beschermen tegen deze moordpartijen.". Hij deed ook een beroep op de overheid van de provincie Bauchi om hun inzet te vergroten bij het in bedwang houden van aanvallen op hun leden, zeggend dat het niet langer veilig is voor Christenen om naar de kerk te gaan. Het bestuur van de provincie Bauchi beschrijft de aanval van zondag als het werk van terroristen. Via zijn woordvoerder, verzekert gouverneur Isa Yuguda zijn inwoners dat zijn bestuur al het mogelijke zal doen om een herhaling te voorkomen door de veiligheid in de provincie op te voeren.

Boko Haram

Ondertussen hebben de gezamenlijke beveiligingstroepen van de provincie Yobe op zondag een huis-aan-huis onderzoek gedaan in Damaturu, de hoofdstad van de provincie en in Potiskum vanwege aanvallen van mensen die ervan verdacht worden lid te zijn van de gewelddadige islamitische sekte: Boko Haram. De autoriteiten hebben ook een uitgaansverbod opgelegd van zonsopgang tot zonsondergang in Damaturu en Potiskim. Het hoofd van politie in de provincie, Patrick Egbuniwe, zei dat het uitgaansverbod bestemd is voor de inwoners van de twee steden. Egbuniwe zei niet te weten wanneer het uitgaansverbod zal worden opgeheven omdat het militaire gezag plannen heeft de bewapende Boko Haram leden uit de twee steden te verjagen. Boko Haram voert een meedogenloze strijd tegen de federale regering met aanslagen op politiebureaus, militaire installaties en cafés, vooral in het noordoosten en in het gebied van de federale hoofdstad. De sekte is verantwoordelijk voor niet minder dan 700 moorden alleen al dit jaar. Doelwit waren o.a het hoofdbureau van politie en het kantoorcomplex van de Verenigde Naties in Abuja. Beide gebouwen werden vorig jaar aangevallen, waarbij tenminste 45 doden vielen.

Bron: News Agency of Nigeria
Foto: www.newstalkradiowhio.com