Videofilm uit Noord-Korea van gevangen missionaris

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Kenneth Bae, die al meer dan een jaar in een Noord-Koreaanse gevangenis zit, hoopt zo snel mogelijk terug te kunnen keren naar zijn familie. De videofilm, die bijna zeker niet uit vrije wil gemaakt werd, toont Kenneth Bae in...
20140124noordkorea

Kenneth Bae, die al meer dan een jaar in een Noord-Koreaanse gevangenis zit, hoopt zo snel mogelijk terug te kunnen keren naar zijn familie. De videofilm, die bijna zeker niet uit vrije wil gemaakt werd, toont Kenneth Bae in gevangeniskledij. Hij bekent misdaden tegen de staat te hebben gepleegd. In Noord-Korea worden Christenen op de meest afschuwelijke wijze vervolgd. Het land heeft de afgelopen 60 jaar honderdduizenden Christenen gevangengezet.

De Amerikaanse missionaris Kenneth Bae zit al een jaar lang vast in eenzame opsluiting in Noord-Korea. Afgelopen maandag zei hij zo snel mogelijk terug te willen keren naar zijn familie waarbij hij hoopt op de steun van Amerika, zo meldt het Japanse persbureau Kyodo.

De oproep kwam nadat Noord-Korea vorige week liet weten bereid te zijn Zuid-Korea tegemoet te komen als dat land zou afzien van de militaire oefeningen waarmee het, in samenwerking met Amerika, de volgende maand wil starten, tevens laat Pyongyang blijken bereid te zijn tot een charme offensief.

Bae, een 45-jarige etnische Koreaan werd veroordeeld tot 15 jaar dwangarbeid vanwege staatsgevaarlijke activiteiten in Noord-Korea, waar hij in 2012 werd opgepakt voor het rondleiden van toeristen. Het hoger gerechtshof zegt dat hij de rondleidingen gebruikt om groepen te vormen die staatsgevaarlijk zijn.

Bae ontmoette een beperkt mensen van de media in de Noord-Koreaanse hoofdstad, hij sprak de hoop uit dat de Verenigde Staten zijn vrijlating zouden kunnen bewerkstelligen, aldus Kyodo. Hij gaf toe de Noord-Koreaanse wetten overtreden te hebben. Een poging, in augustus, om hem vrij te krijgen werd door Pyongyang afgeblazen en sindsdien is er geen officieel contact meer geweest tussen Amerika en Noord-Korea.

Men denkt dat Bae in slechte gezondheid verkeert en dat hij groepen missionarissen rondleidde in Noord-Korea. Dit maakt men op uit zijn verklaringen die op internet werden geplaatst. Noord-Korea verklaart dat hij een samenzwering leidde met het doel de staat omver te werpen en dat zijn misdaden de doodstraf verdienen.

Bron: International Christian Concern

Foto: AP