fbpx

Videoboodschap ontvoerde zuster Mali aan Paus

woensdag, 31 januari 2018
Nieuws
In een videoboodschap doet een Colombiaanse zuster, die bijna een jaar geleden in Mali werd ontvoerd, een beroep op paus Franciscus om hulp bij haar vrijlating.

De video is naar verluidt gemaakt door twee lokale terroristische organisaties die aan Al Qaida zijn verbonden. Volgens de Spaanse krant El País zou de video, die mogelijk in december is opgenomen, bewijzen dat zuster Gloria Cecilia Narváez Argoti nog leeft. In de video vermeldt zuster Cecelia naar verluidt Kerstmis en de reis van de paus naar Chili en Peru, die een paar dagen geleden werd afgesloten. Het Al Akhbar-persbureau bericht over de videoboodschap, maar heeft de video zelf niet vrijgegeven. Volgens het persbureau duurt de video 4:44 minuten en smeekt “de Colombiaanse gijzelaar de paus of het Vaticaan om in te grijpen en haar te bevrijden.” Zuster Cecelia werd op 7 februari 2017 in het zuiden van Mali ontvoerd.

Ontmoeting in Nederland
De Colombiaanse nationale politie vertelde eerder deze maand dat ze samenwerken met de Vaticaanse politie om de vrijlating van de 56-jarige non te bewerkstelligen. Zij hadden in Nederland een ontmoeting om informatie uit te wisselen. “De paus is op de hoogte van wat Colombia doet om haar vrijlating te verkrijgen”, aldus generaal Fernando Murillo van de Colombiaanse nationale politie. Hij verklaarde dat zijn eenheid voortdurend in contact staat met de Katholieke Kerk in Mali om de onderhandelingen te bespoedigen. Murillo stelt dat de ontvoerders losgeld willen, maar dat de autoriteiten niet weten welk specifieke bedrag wordt gevraagd voor haar vrijlating, noch van enige communicatie tussen de terroristen en familieleden. De terroristen zelf stellen in de video voor om “te onderhandelen via onafhankelijke liefdadigheidsorganisaties buiten de kolonialistische macht.”

Weeshuis en gezondheidscentrum
Zuster Cecilia heeft 12 jaar in Mali gediend. Haar gemeenschap beheert een gezondheidscentrum in het land, evenals een huis waar ze voor ongeveer 30 weeskinderen tussen een en twee jaar oud zorgen die allen wees waren bij hun geboorte. Daarnaast geven de zusters les aan ongeveer 700 moslimvrouwen en werken ze aan een voedselopslag. Veel moeders in de regio sterven in tijden van voedseltekort aan ondervoeding.

Bron: ACI