Video van gekidnapte pr. Tom in Jemen

maandag, 25 juli 2016
Nieuws
Pater_Tom_Uzhunnalil

Een op internet geplaatste video toont de in Jemen ontvoerde pater Tom Uzhunnalil die door zijn ontvoerders wordt mishandeld. De vicaris van de Salesianen in Arabië, mgr. Paul Hinder, is van mening dat de beelden niet nieuw zijn en geen “definitief uitsluitsel geven”. Volgens de vicaris is het wel van belang de zaak onder de publieke aandacht te houden.

Volgens mgr. Hinder bevat de video door de ontvoerders van pater Tom Uzhunnalil vrijgegeven video niets nieuws en geen betrouwbare informatie, “behalve dan dat hij ten tijde van de opname in leven was.” Op de onlangs vrijgegeven video is de Indiase priester te zien met tekenen van mishandeling. “We hopen dat hij nog in leven is, maar weten niet van wanneer de video dateert.”

Sinds 4 maart is pater Tom Uzhunnalil in handen van de groep jihadisten die in Aden vier zusters van Moeder Teresa en twaalf anderen om het leven brachten. Zij onderhouden waarschijnlijk banden met Islamitische Staat (IS). Tot nu toe is niets bekend over het lot van de 56-jarige priester, geboren uit een katholieke familie in de Indiase staat Kerala. Zijn oom Matthew, die afgelopen jaar overleed, was ook Salesiaan en de stichter van de missie in Jemen.

Gisteren plaatste de Indiase krant Mathrubhumi News een video op internet die zij had ontvangen van de familie van pater Tom. Daarop is de ontvoerde priester te zien terwijl hij wordt mishandeld en er slecht aan toe is. Het is op dit moment niet duidelijk waar en wanneer de video is opgenomen. De beelden laten zien dat gewapende mannen herhaaldelijk op de geblinddoekte Salesiaanse missionaris inslaan. Ook is een foto gepubliceerd op de Facebook-pagina van de priester, waarvan de ontvoerders zich naar alle waarschijnlijkheid meester hebben gemaakt. De foto toont een pater Tom met baard en lang ongekamd haar; een afbeelding die in schril contrast staat met de pasfoto die dateert van voor zijn ontvoering.

Tijdens de Goede Week deden nog onbevestigde berichten in India de ronde dat de ontvoerders van plan waren de priester te martelen, te vermoorden en op Goede Vrijdag te kruisigen. Deze geruchten zijn nooit bevestigd, maar juist herhaaldelijk tegengesproken door de Salesianen en het vicariaat van Arabië. De geruchten hebben wel de vrees over het lot van de Indiase priester aangewakkerd. In antwoord hierop deed de orde der Salesianen een beroep op de gelovigen voor pater Tom te bidden, in het bijzonder op Witte Donderdag en bij de belangrijkste vieringen van Pasen.

Zelfs de Salesianen in Rome bevestigden dat het Facebook van de priester nu in handen is van zijn ontvoerders. “Anderen publiceerden de video” antwoordt pater Francesco Cereda, vicaris van de rector Magnificus van de Salesianen aan AsiaNews. “We hebben nog geen zekerheid over de authenticiteit ervan. Er bestaan grote twijfels. “Het positieve element is dat de video en foto’s de martelgang van pr. Tom weer onder de aandacht brengen van het publiek. Het was de afgelopen weken volledig uit de nieuwsberichten van de internationale pers verdwenen. Het is van belang de aandacht van het publiek erbij te houden.”

Bron: AsiaNews