Video boodschap Boko Haram over ontvoerde meisjes

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De Islamitische terroristische organisatie Boko Haram eiste gisteren de verantwoordelijkheid op voor de ontvoering, op 14 April, van...
20130507Nigeria

De Islamitische terroristische organisatie Boko Haram eiste gisteren de verantwoordelijkheid op voor de ontvoering, op 14 April, van meer dan 200 meisjes uit een internaat in het Noorden van Nigeria. Ze beweerden dat zij dit deden in de naam van Allah met de opdracht hen te verkopen als slavinnen en of hen tot een huwelijk te dwingen.

"Ik heb de meisjes ontvoerd" zegt de leider van Boko Haram, Abubakar Shekau, in een videoboodschap, waarin hij trots is op zijn geslaagde ontvoering van 276 schoolmeisjes vanuit hun slaapzaal in Chibok (in de staat Borno). De meeste van deze meisjes zijn tussen de 16 en 18 jaar. Ongeveer 53 van hen zijn erin geslaagd te vluchten en naar huis terug te keren.

Men hoorde hem ook zeggen: "Kom mee meisjes jullie moeten trouwen". Hij zei dit gekleed in het uniform van zijn groepering, staand voor een bewapend voertuig en 2 strijdmakkers met machine geweren; zes bewapende mannen, met bedekte gezichten, omringde hem.

Ofschoon de beelden niet helder zijn, is de Islamitische leider in de 57 minuten durende video, goed herkenbaar. Shekau zei ook nog "Ik zal ze op de markt verkopen, omdat Allah dat wil", en voegde daar nog aan toe "er moet een eind komen aan Westers onderwijs" en "ik zal een vrouw laten trouwen als ze 12 is en ik zal een meisje laten trouwen als ze 9 jaar oud is".

In het eerste gedeelte van de video, spreekt Shekau zijn minachting uit voor de democratie, Westers onderwijs en voor diegenen, die niet in de Islam geloven.

Volgens niet bevestigde plaatselijke bronnen zijn de ontvoerders de grenzen met Cameroon en Chad al gepasseerd. Nog andere berichten vermeldden afgelopen week dat al een paar meisjes voor 12 dollar zijn verkocht.

Boko Haram (deze naam betekent ‘Westers onderwijs is zondig’ ) heeft, gedurende de afgelopen 2 jaar, een serie terroristische aanslagen gepleegd op kerken, scholen en plaatsen waar Christenen en Moslims elkaar ontmoeten, daarbij kwamen meer dan 1500 mensen om het leven.

Veel Nigerianen raken ontmoedigd door de onmacht van de overheid, de politie en het leger om hun veiligheid te verschaffen en de Islamitische organisatie uit te schakelen, die, volgens waarnemers, over modernere en meer geperfectioneerde wapens en uitrusting beschikken dan het officiële leger.

Een van de ontsnapte meisjes zei: "Ik voel me zo ellendig omdat ik thuis ben en denk aan al mijn medescholieren die daar in de wildernis verblijven. Ik hoop zo dat ze bevrijd kunnen worden. Samen moeten we tot God bidden opdat Hij hen de vrijheid terug mag geven, zodat ze weer veilig naar huis kunnen komen".

Aangezien er volgend jaar in Nigeria verkiezingen worden gehouden, is men bang, zegt de International Crisis Group (ICG) dat Boko Haram zijn aanslagen nog gaat opvoeren om zo de verkiezingen te boycotten.

Bron en foto: AsiaNews