fbpx

Vicaris Arabië: “Pausreis Emiraten historisch”

dinsdag, 11 december 2018
Nieuws
De paus zal tussen 3 en 5 februari 2019 in de Verenigde Arabische Emiraten zijn voor het eerste officiële pauselijke bezoek ooit aan het Arabische schiereiland.
20181211-Paus-Franscicus-en-vicaris-van-de-Verenigde-Arabische-Emiraten-mgr-Hinder

Het bezoek aan de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) begin februari volgend jaar is het eerste bezoek ooit door een paus op het Arabische schiereiland. Franciscus treedt in de voetsporen van zijn naamgenoot, de heilige Franciscus van Assisi. Volgens Mgr. Paul Hinder, apostolisch vicaris van Zuid-Arabië (VAE, Oman en Jemen) is zijn komst reden tot vreugde voor alle gelovigen en een kans voor vrede en uitwisseling met de Islam.

Paus Franciscus zal van 3 tot 5 februari 2019 in Abu Dhabi zijn. Zijn bezoek zal een primeur vormen voor het schiereiland, waar, op enkele uitzonderingen na, weinig respect is voor godsdienstvrijheid en in de praktijk weinig ruimte is voor andere geloofsovertuigingen dan de Islam. In reactie op de aankondiging van de Heilige Stoel, roept Mgr. Hinder de gelovigen op om de paus te verwelkomen met "open harten en te bidden met Sint Franciscus van Assisi: maak me een kanaal van uw vrede!" De prelaat hoopt dat het bezoek "een belangrijke stap zal zijn in de dialoog tussen moslims en christenen en bijdraagt ​​aan wederzijds begrip, evenals stabiliteit in het Midden-Oosten.”

De VAE is een van de weinige stabiele landen in het Midden-Oosten. In de afgelopen jaren hebben de leiders geprobeerd hun maatschappijmodel te exporteren op basis van een gematigde Islam die open staat voor religieuze en culturele diversiteit. De federatie kent echter ook een duistere kant, namelijk haar betrokkenheid bij de oorlog in Jemen en steun voor Saoedi-Arabië bij diens botsing met Qatar, die beiden de spanningen in de regio hebben verhoogd. In eigen land is repressie bovendien een probleem, zoals blijkt uit de veroordeling van de mensenrechtenactivist Ahmed Mansoor, die eerder dit jaar een gevangenisstraf van tien jaar kreeg.

Bron: AsiaNews