Verwachte toename van Christenvervolging in 2014

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Volgens een organisatie die tot doel heeft mensen bewust te maken van de vervolging van Christenen overal ter wereld en die aan deze Christenen pastorale en praktische hulp wil bieden, zal het aantal vervolgingen in...
20130703_006_small

Volgens een organisatie die tot doel heeft mensen bewust te maken van de vervolging van Christenen overal ter wereld en die aan deze Christenen pastorale en praktische hulp wil bieden, zal het aantal vervolgingen in 2014 waarschijnlijk nog toenemen. ‘Release International’ wil de twee meest beproefde gebieden voor Christenen onder de aandacht brengen, zegt woordvoerder Andrew Boyd.

Islamitische militante groeperingen

Allereerst is er het voortdurend opleven van vervolgingen door Islamitische militante groeperingen die een andere regering willen in hun land en die de macht over willen nemen, dit is vooral het geval in Afghanistan en Nigeria, waar dit jaar verkiezingen zullen plaatsvinden. De Taliban in Afghanistan zal vermoedelijk het aantal aanslagen opvoeren wanneer de Navo- troepen tegen het einde van 2014 vertrekken. In Nigeria heeft de militante Islamitische groepering Boko Haram de oorlog verklaard aan de president van het land en aan de Christenen, zegt Boyd.

Communistische wereld

Het tweede gebied dat zorgen baart is de communistische en post-communistische wereld. Boyd vindt de situatie in Noord Korea zeer zorgelijk. Noord Korea staat al een tijdje bij veel organisaties bovenaan de lijst van fanatiekste vervolgers van het Christendom. Ook wijst hij op een bepaalde dynamiek in centraal Aziatische landen met een moslimmeerderheid en een communistische voorgeschiedenis. Hoewel ze volgens hun grondwet seculier zijn is het toch zo dat er in landen met een sterke Islamitische en tevens een sterke communistische cultuur veel onderdrukking plaats vind, zegt Boyd. Over de toestand in Afghanistan zegt hij verder dat wie er zich bekeert tot het Christendom kan verwachten door de overheid vervolgd te worden of het risico loopt vermoord te worden door zijn verwanten. Er zijn Christenen actief in Afghanistan en er zijn Moslims die zich willen bekeren. Het aantal is klein maar de vervolgingen zijn ernstig en de overheid doet net alsof er geen vervolgingen zijn in hun land.
Boyd vindt het belangrijk de situatie in Afghanistan te analyseren, hoewel er daar maar weinig Christenen zijn, omdat het een afspiegeling weergeeft van wat er in andere landen gebeurt met een religieus fundamentalisme ten opzichte van Christenen en ten opzichte van mensen die van geloof willen veranderen.

Christenen die het woord van God in acht nemen weten dat er altijd vervolgingen zullen zijn maar dat betekent nog niet dat we er over moeten zwijgen De Heilige Schrift moedigt Christenen aan diegene die lijden te gedenken en om zich te keren tegen onrechtvaardigheid. Er is behoefte aan bemiddeling. Het is nodig te zeggen dat vervolgingen niet kunnen en dat overheden wat moeten doen aan deze situatie. De wetten kloppen niet en moeten worden veranderd.

Bron: Radio Vaticaan

Foto: Kerk in Nood