Vervolging Christenen neemt toe

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Anti-christelijke vervolging neemt in sommige delen van de wereld zodanig toe dat we werkelijk van een echte "etnische of religieuze zuivering" kunnen spreken, heeft de voorzitter van de Italiaanse bisschoppenconferentie gezegd. Kardinaal Angelo Bagnasco
20110127Bagnasco01

Anti-christelijke vervolging neemt in sommige delen van de wereld zodanig toe dat we werkelijk van een echte "etnische of religieuze zuivering" kunnen spreken, heeft de voorzitter van de Italiaanse bisschoppenconferentie gezegd. Kardinaal Angelo Bagnasco maakte deze opmerking maandag bij de opening van de wintersessie van de bisschoppenconferentie die tot donderdag duurt. De kardinaal refereerde hiermee aan de bomaanslag op een Koptische Kerk in Alexandria (Egypte), die aan 20 Kopten het leven kostte.

Dit was een incident waarvan de publieke opinie niet langer kon zeggen dat er niets gebeurd was, meende de kardinaal. De prelaat betreurde de "aanhoudende herhaling van situaties van vervolging, die op meerdere plaatsen in de wereld plaatsvinden en waarvan Christenen het slachtoffer zijn. De afgelopen tijd zijn Christenen de groep die het meest geconfronteerd wordt met een groot aantal vervolgingen vanwege hun geloof," stelde de kardinaal. We hebben in de loop van de afgelopen maanden een climax gezien van "bloedige incidenten in India, Pakistan en de Filippijnen, Soedan en Nigeria, Eritrea en Somalië. De ernstigste gebeurtenissen deden zich echter voor in Irak en ten slotte Egypte".

Irak

In het rapport over de Religieuze Vrijheid uit 2010 dat de internationale hulporganisaitie Kerk in Nood eke twee jaar uitgeeft, wordt gemeld dat het aantal vervolgde Christenen in de hele wereld zo"n 200 miljoen is. De ernstigste aanslagen tegen Christenen van de afgelopen tijd zijn de 11 bomaanslagen in Irak waarbij twee Christenen werden gedood en 16 zwaar gewond; een bloedbad in de Syrisch Katholieke kathedraal in Baghdad op 31 oktober dat meer dan 50 dodelijke slachtoffers eiste, en de bomaanslag op de Koptische Kerk van alle Heiligen op 1 januari. (Bron: Zenit.org)