De politie in Pakistan stelt een onderzoek in naar een mogelijke poging tot vergiftiging van verpleegsters. Extremisten zouden gif in de thee hebben gedaan die de verpleegsters dronken op een middag tijdens de Ramadan. Elf verpleegsters werden onwel en werden in allerijl naar een ziekenhuis in Karachi gebracht. Volgens de laatste berichten zijn zij buiten levensgevaar, hoewel enkele verpleegsters op de intensive care worden verpleegd.
Het incident wekte vrijwel onmiddellijk achterdocht. De politie werd gewaarschuwd en stelde een onderzoek in. Van de betrokken verpleegsters zijn er drie Christen. In een reactie liet de Masihi Stichting, een Christelijke mensenrechten beweging, weten dat als de verpleegsters inderdaad vergiftigd zijn voor het drinken van thee dit een "verwerpelijke daad" tegen godsdienstvrijheid en verdraagzaamheid zou zijn.
Zonder te verbergen dat er nog twijfel bestaat over de voornaamste feiten in de zaak, verklaarde aartsbisschop Joseph Coutts van Karachi aan Kerk in Nood, dat hij de Pakistaanse Katholieke juridische organisatie, de Nationale Commissie voor Vrede en Gerechtigheid (NCJP), had gevraagd een onderzoek in te stellen. In een telefoongesprek vanuit Karachi zei Mgr. Coutts: "Het is nog steeds niet duidelijk wat het motief achter dit vergiftigingsincident is. Was het een religieus of een crimineel motief of was het louter toeval? Wat de waarheid ook is, de kwestie is beslist reden tot zorg en we hopen zo spoedig mogelijk een duidelijker beeld te krijgen van wat er werkelijk is gebeurd."
Volgens het Katholieke persbureau AsiaNews, staan de meeste Moslim personeelsleden van het Civil Hospital Karachi niet toe dat hun niet-Moslim collega’s tijdens de Ramadan eten of drinken. Volgens het persbureau heeft de leiding van het hospitaal haar eigen onderzoek naar de zaak geopend.
Mgr. Coutts werd door vele extremisten openlijk bedreigd op grond van "niet-Islamitische handelingen" waaronder het niet respecteren van de vasten in de Ramadan waar eten en drinken van zonsopgang tot zonsondergang verboden zijn. Hij zei hierover: "Er zijn in Karachi enkele extremistische elementen maar we hebben tegelijkertijd ook een vrij gevarieerde gemeenschap met een groot aantal Hindoes en vele andere gelovigen.
Mgr. Coutts, die vanwege zijn inzet voor de bevordering van de samenwerking tussen uiteenlopende geloofsgemeenschappen een groot gezag geniet, was spreker op het Symposium "Christenen in een Islamitische wereld" dat op 29 maart jl. door Kerk in Nood in Amsterdam werd gehouden.
Bron: Kerk in Nood
Foto: Wim Koopman
Vertaling: Henk Revis