Verontwaardiging kan blasfemiewetten veranderen

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Door de huidige grote verontwaardiging kunnen de dicriminerende blasfemiewetten van Pakistan wellicht veranderen. De ongekende publieke verontwaardiging over de serie aanvallen in Pakistan die aan acht Christenen het leven hebben gekost, heeft de hoop doe
pakistani-christians

Door de huidige grote verontwaardiging kunnen de dicriminerende blasfemiewetten van Pakistan wellicht veranderen. De ongekende publieke verontwaardiging over de serie aanvallen in Pakistan die aan acht Christenen het leven hebben gekost, heeft de hoop doen ontstaan dat veranderingen in de wetten van het land zullen bijdragen aan meer bescherming voor minderheden.

De Pakistaanse media hebben uitgebreid bericht over de recente moorden in de stad Gojra en de daarop volgende protesten, stakingen, gebedsdiensten en bezoeken van vooraanstaande politici. Premier Yousuf Raza Gilani bezocht het stadje onlangs en kondigde aan de Pakistaanse wetten aangaande religieuze minderheden te willen herzien.

Bisschop Joseph Coutts van Faisalabad vertelde Kerk in Nood dat dit dé gelegenheid is voor de regering veranderingen aan te brengen in de wet. "Dit is precies het juiste moment voor de regering om de blasfemiewet te veranderen," zei Mgr. Coutts. "Op elk ander moment zou er de reactie zijn dat de eer van de islam en de profeet beschermd moet worden, maar nu zien de mensen duidelijk welke problemen die wet veroorzaakt, vooral als er misbruik van wordt gemaakt."

Toch is de bisschop van mening dat verandering van de wet niet genoeg is. "Wat we nodig hebben is een radicale verandering van de opstelling van mensen, zodat ze niet langer emotioneel reageren als ze het gevoel hebben dat hun godsdienst niet gerespecteerd wordt. En wat we de afgelopen dagen gezien hebben zou ertoe kunnen leiden dat mensen anders gaan denken, " aldus mgr. Coutts.

Bron: CNA / KN