Vernieling in net gewijde Kerk India

maandag, 29 mei 2017
Nieuws
Een boze menigte van ongeveer 100 mensen heeft gisteren de pas gewijde kerk van Onze-Lieve-Vrouw van Fatima in het Indiase Godamakunta gevandaliseerd.
20170523-Hyderabad-Fatima-kerk-vernietigd

Een boze menigte van ongeveer 100 mensen heeft gisteren de pas gewijde kerk van Onze-Lieve-Vrouw van Fatima in het Indiase Godamakunta gevandaliseerd. De aanvallers vernielden het kruisbeeld, gooiden het beeld van de Maagd op de grond en gooiden meubilair omver.

Bisschop diep geraakt
De laatste uiting van onverdraagzaamheid ten opzichte van de christelijke minderheid vond gisteren plaats. De kerk werd vorige week, op 13 mei, gewijd door aartsbisschop Thumma Bala, op de dag dat de Universele Kerk het honderd jarig jubileum van de verschijningen van Fatima vierde. Msgr. Bala bevestigt dat de aanval hem raakt: "Deze daad van ontheiliging, vandalisme en de vernietiging van beelden verwondt de religieuze gevoelens van de katholieke gemeenschap diep. We zijn erg boos." De aartsbisschop meldt dat het bisdom een ​​boeteviering en nieuwe wijding zal houden nadat de politie het onderzoek heeft afgerond.

Nationalistische extremisten
Sajan K George, president van de wereldwijde raad van Indiase christenen (Gcic), veroordeelt de vernieling: "De kerk is vernield door antisociale elementen die waarschijnlijk tot groepen van nationalistische extremisten behoren. De Gcic is woedend over de heiligschennende vernietiging door zo’n 100 mensen die het interieur van de kerk en de decoraties neerhaalden."

Landdispuut
Volgens de politie is de aanval gemotiveerd door een landdispuut. M. Surender, dorpspolitie-inspecteur, meldt dat de grondeigenaar toestemming van de districtsadministratie heeft gevraagd om een ​​kerk op een perceel van 1000 vierkante meter te bouwen, maar dat hij nog steeds geen goedkeuring heeft gekregen.

Anantha Chary, sub-inspecteur, beweert dat het gebouw de gevoeligheid van lokale bewoners heeft aangetast. Gisteren verzamelden sommige van hen zich voor de woonplaats van het dorpshoofd en vandaar vertrokken ze naar de aanval. "De woedende bewoners beweerden dat de verhuurder de kerk illegaal heeft gebouwd. We hebben hen voor de opstand veroordeeld."

Aanklacht
Tegen tien aanvallers is een aanklacht ingediend voor huisvredebreuk, vernieling, criminele intimidatie, provocatie en het oproepen tot opstand. "De groeiende vijandigheid tegen het christelijk geloof en de onverdraagzaamheid tegenover christelijke gelovigen is een alarmsignaal", concludeert de president van Gcic.