Vermoorde medici deden niet aan proselitisme

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
"Waar zijn de bijbels in de dari-taal, die de Taliban noemt als bewijs dat de medici van de International Assistance Mission (IAM) bezig waren zielen te winnen in Afghanistan? Niemand heeft ze gevonden en niemand heeft ze getoond." Dat hebben bronnen...
20100811afghanistan01

Waar zijn de bijbels in de dari-taal, die de Taliban noemt als bewijs dat de medici van de International Assistance Mission (IAM) bezig waren zielen te winnen in Afghanistan? Niemand heeft ze gevonden en niemand heeft ze getoond." Dat hebben bronnen twee dagen na de moord op acht artsen en verpleegster en twee vertalers gezegd tegen AsiaNews . Deze daad van brutaal geweld zou volgens deze bronnen wel eens een verdere escalatie van terrorisme van de Talibaan kunnen inluiden .

Meteen na de aanslag eiste de Talibaan via hun woordvoerder Zabihullah Mujahid de verantwoordelijkheid op voor de moorden en beweerde dat het medisch team bijbels in de plaatselijke taal bij zich had om moslims te bekeren. Ook beschuldigde hij hen van spionage. Volgens deskundigen missen deze verontschuldigingen elke grond. IAM directeur legde uit dat zijn organisatie weliswaar christelijk is, maar nooit aan het winnen van zielen had gedaan. Hij voegde eraan toe dat het team geleid werd door Tom Little, die vanaf de jaren zeventig in Afghanistan werkte en vloeiend dari sprak. Hij verborg zijn geloofsovertuiging niet, maar probeerde ook geen Afghanen te bekeren.

Openbaarheid

Plaatselijke bronnen bevestigen dat de medici geen bijbels bij zich hadden. "Zelfs de Talibaan had," volgens deze bronnen, "gezegd dat de slachtoffers geen bijbels uitdeelden of dat zij mensen wilden bekeren. De Talibaan heeft dat ook niet kunnen bewijzen. Iedereen weet dat IAM een christelijke organisatie is. Ze is al vanaf 1966 actief in het land, maar is nooit eerder beschuldigd van proselitisme of spionage." Als dat wel was gebeurd en zij schuldig verklaard waren, zouden volgens een anonieme bron in de gevangenis moeten zitten. "Op die manier zou de Talibaan het bewijs in de openbaarheid hebben kunnen brengen en meer publiciteit hebben gekregen .

Volgens veel analisten is de Talibaan in werkelijkheid een campagne gestart van geëscaleerd geweld tegen westerlingen, zelfs als zij betrokken zijn bij humanitair werk. "Buiten Kabul is niet meer dan een arts op 200.000 mensen," aldus een andere bron, "en de IAM vrijwilligers zijn goede artsen. Zij hebben miljoenen mensen behandeld. Daarom is de aanslag zo"n schokkende daad. Niet alleen omdat het mensen aanvalt die geïnspireerd worden door christelijke liefde voor anderen, maar ook omdat het een daad van geweld is tegen de Afghanen zelf . Deze extremisten hebben geen boodschap aan de belangen en behoeften van de mensen die ze zeggen te beschermen."

IAM is sinds 1966 actief in Afghanistan. Zij heeft gewerkt onder de royalisten, pro-Sovjet groepen en de Talibaan. Nu is iedereen in de organisatie geschokt. Toch zei de organisatie in een verklaring dat het hoopte dat de aanslag geen eind zou maken aan haar werk dat jarlijks 250.000 Afghaanse patiënten omvat. (bron: AsiaNews)