"Verklaar Bhatti tot martelaar"

donderdag, 17 maart 2016
Nieuws
De bekende Amerikaanse "Vaticanist" John Allen van de National Catholic Reporter heeft een oproep gedaan om de maart vorig jaar vermoorde Pakistaanse...
20120508_Pakistan01

De bekende Amerikaanse "Vaticanist" John Allen van de National Catholic Reporter heeft een oproep gedaan om de maart vorig jaar vermoorde Pakistaanse minister Shahbaz Bhatti officieel te erkennen als martelaar en daarmee zalig te verklaren.

De journalist stelt vast dat aanslagen op Christenen, zoals vorige week in Nigeria waarbij negentien doden vielen, nauwelijks worden opgemerkt "vooral omdat zulke dingen ijzingwekkend bekend voorkomen".

 

Allen wijst erop dat algemeen wordt aangenomen dat er jaarlijks wereldwijd rond 150.000 Christenen worden gedood uit haat of omwille van hun Christelijk geïnspireerde werk. "Dat betekent elke drie en halve minuut een slachtoffer", aldus de bekende kerkcommentator.

 

Krachtiger signaal

 

Hij vindt dat het tijd wordt dat het Vaticaan een krachtiger signaal afgeeft dan de volkomen terechte verklaringen waarin deze "vreselijke en verachtelijke daden" worden veroordeeld.

 

Volgens Allen zou het erkennen van een 21e eeuwse martelaar "een krachtige schijnwerper op de pijnlijke realiteit" richten.

 

De vroegere Pakistaanse Minister voor Minderheden Shahbaz Bhatti zou daarvoor uitstekend geschikt zijn, meent Allen. De enige Katholieke minister werd vorig jaar maart door Moslimfundamentalisten vermoord omdat hij zich verzette tegen de beruchte blasfemiewetten. Ook zette hij zich in voor de vrijlating van de wegens blasfemie ter dood veroordeelde Christelijke vrouw Asia Bibi.

 

Geen wonder nodig

 

Omdat de rechtschapenheid en diepgelovigheid van Bhatti buiten kijf staan bepleit Allen dat de Paus de gebruikelijke vijf jaar wachttijd voor zalig- en heiligverklaringen net als bij Moeder Teresa en Paus Johannes Paulus opschort en onmiddellijk onderzoek gelast. Voor de zaligverklaring is in geval van onomstotelijk bewezen martelaarschap geen wonder nodig. Van Bhatti is bekend dat hij zich terdege bewust was van het gevaar dat hij zou worden vermoord vanwege zijn inzet voor religieuze minderheden. Mede om die reden zou hij af hebben gezien van een huwelijk.

 

Een dergelijk gebaar zou wereldwijde aandacht vestigen op het lot van de vele tienduizenden vervolgde Christenen. "Bhatti verdient de eer, vervolgde Christenen hebben een patroon nodig en de zaak van verdediging van om hun geloof bedreigde Christenen komt dit zeker ten goede", aldus Allen.

 

Die besluit zijn pleidooi naar analogie met JPII: ‘shahbaz Bhatti: Santo Subito!"

 

Bron: CNR, foto: AFP