Verkeerde interpratie Koran oorzaak onrust Caïro

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De jongste bloedige confrontaties tussen moslims en koptische Christenen komen volgens de in Caïro werkzame missionaris Luciano Verdoscia voort uit een "verkeerde interpretatie" van de Koran. De Italiaanse...
20110314egypte01

De jongste bloedige confrontaties tussen moslims en koptische Christenen komen volgens de in Caïro werkzame missionaris Luciano Verdoscia voort uit een "verkeerde interpretatie" van de Koran. De Italiaanse Comboni-missionaris hoopt dat het bij de onrust om een enkel geval ging, zei hij tegen de Vaticaanse missiepersdienst Fides.

Het gebeurde laat, volgens de missionaris, een probleem van de Egyptische maatschappij zien, dat is gebaseerd op "gebrek aan opleiding" en "op een foutieve uitleg van religie". Vorige week dinsdagavond kwam het in Caïro tot bloedige confrontaties tussen moslims en Kopten. Daarbij kwamen volgens het Egyptische Openbaar Ministerie 11 mensen om het leven, 6 Kopten en 5 moslims. Ook vielen er meer dan 100 gewonden. In het stadsdeel waar de onrust was, leven veel mensen die uit Zuid-Egypte zijn weggetrokken, zegt Verdoscia. Zij nemen volgens hem de problemen van hun geboortestreek mee naar de hoofdstad. Door de uitleg van hun religie komt het vaak tot discriminatie van bepaalde groepen als de Christenen, maar ook van vrouwen, aldus de missionaris.

Escalatie

De aanleiding tot de onlusten was naast een protest tegen de vernieling van de kerk een verhouding tussen een moslim en een Christen. De escalatie die resulteerde in enkele doden is in strijd met de belofte dat Christenen en moslims elkaar na de revolutie, waarin ze zij aan zij streden tegen de regering, zouden respecteren. (Bron: KNA)