Verhit debat over Pakistaanse blasfemiewet

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Een anglicaanse bisschop in Pakistan heeft zich uitgesproken tegen een uitbreiding van de blasfemiewet ten gunste van Christenen. Een dergelijke hervorming zou...
20101208Pakistan01

Een anglicaanse bisschop in Pakistan heeft zich uitgesproken tegen een uitbreiding van de blasfemiewet ten gunste van Christenen. Een dergelijke hervorming zou Christenen niet helpen, maar tot nog meer vervolging leiden, zei bisschop Alexander John Malik van Lahore. In het wetsontwerp ter uitbreiding wordt ook "belediging" van het Christendom strafbaar gesteld.

Een rechtbank in Lahore moet voor Kerstmis beslissen of het parlement het recht heeft de blasfemiewet te veranderen. De wet schrijft de doodstraf voor, voor wie de Islam en/of de profeet Mohammed beledigt. Tegenstanders van oprekking van de wet baseren zich op de Koran. Het parlement moet zich volgens hen aan de grondwet houden, en de grondwet wordt door de Koran gedefinieerd. De Koran echter kan niet door een beslissing van het parlement veranderd worden, vinden zij. Op de Filipijnen heeft intussen een interreligieuze organisatie de vrijlating van de wegens vermeende blasfemie tot de strop veroordeelde Pakistaanse Christin Asia Bibi geëist. (Bron: KNA)