Vergeet het "andere Guantanamo" niet

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De aangekondigde sluiting van het Amerikaanse gevangenenkamp Guantanamo mag niet de aandacht afleiden van de vele andere gevangenenkampen die er op Cuba zijn.
jesus-mustafa-felipe-200-x-200

De aangekondigde sluiting van het Amerikaanse gevangenenkamp Guantanamo mag niet de aandacht afleiden van de vele andere gevangenenkampen die er op Cuba zijn.

Dat stelt de Christian Liberation Movement in een verklaring naar aanleiding van president Obama’s besluit de omstreden gevangenis te sluiten. De bevrijdingsbeweging ijvert voor de erkenning en naleving van de mensenrechten in Cuba. Daar worden honderden gewetensgevangenen gevangen gehouden.

"Bij verschillende eerder gelegenheden hebben wij ons standpunt tegen die gevangenis op Cubaans grondgebied duidelijk gemaakt", aldus de verklaring. "Maar wij mogen niet vergeten dat enkele kilometers verderop de provinciale gevangenis van Guantanamo gevestigd is, waar de Cubaanse regering Cubaanse onder onmenselijke omstandigheden burgers gevangen houdt die onrechtmatig zijn veroordeeld wegens hun vrije meningsuiting."Volgens de CLM zijn er nog altijd meer dan 200 gewetensgevangenen in Cuba.

Zij spreekt over de "hypocrisie van degenen die terecht het gevangenenkamp Guantanamo veroordelen, maar bewust de gevangenschap vergeten van mensenrechtenverdedigers in dat andere Guantanamo, dat heel Cuba beslaat." De verklaring wijst onder meer op het lot van Jesus Mustafa Felipe, die "in 2003 werd veroordeeld tot een aanvechtbare straf van 18 maanden en op zekere dag zonder enige aankondiging uit zijn cel werd gehaald, zonder verdediging opnieuw werd berecht en veroordeeld tot nog eens 25 jaar".

Bron: KN/CNA