Vergeet de Christenen in Bethlehem niet

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Tijdens een radio interview riep dhr. Joris van Voorst, directeur van Kerk in Nood, op om aan de vooravond van Kerstmis de Christenen in Bethlehem niet te vergeten en om voor hen te bidden. Hij zei...

Tijdens een radio interview riep dhr. Joris van Voorst, directeur van Kerk in Nood, op om aan de vooravond van Kerstmis de Christenen in Bethlehem niet te vergeten en om voor hen te bidden. Hij zei: "Gelukkig wonen er nog Christenen in Bethlehem, maar ze worden door zoveel mensen vergeten. Het percentage Christenen is de laatste jaren schrikbarend gedaald, van 10-15% enkele jaren geleden tot minder dan 1,5% op dit moment. Het zou voor mij een nachtmerrie zijn als de heilige plaatsen in het Heilig Land, plekken zonder Christenen worden."

Dhr. van Voorst legt uit dat de tegenstellingen in het Heilig Land tussen verschillende bevolkingsgroepen enorm zijn en dat de Christenen in de Palestijnse gebieden hierdoor dubbel getroffen worden. Enerzijds ondervinden zij de gevolgen van de maatregelen die genomen worden door de Israëlische overheid en anderzijds zijn ze het slachtoffer van de toenemende islamisering in de Palestijnse gebieden. Hij geeft aan: "Ik ben een voorstander van de staat Israël, maar de manier waarop ze met het Palestijnse vraagstuk omgaat biedt geen oplossing. Door de nederzettingen, de 8 meter hoge betonnen muur en de vele checkpoints leven de mensen in deze gebieden in getto’s en is het voor hen onmogelijk om zich vrij te verplaatsen."

De Latijnse patriarch van Jeruzalem, aartsbisschop Fouad Twal, zegt in zijn kerstboodschap, "Als je naast één van de partijen gaat staan betekent dit niet dat je tegen de ander bent." Dhr. van Voorst vult aan: "Dit is precies wat we als Kerk in Nood doen. We willen geen eenzijdige vrienden zijn, eerlijk de situatie onder ogen zien en oproepen tot gebed voor het Heilig Land en de Christenen aldaar. Het is mijn smeekbede om aan de vooravond van Kerstmis de Christenen in Bethlehem niet te vergeten en voor hen te bidden."

Klik hier als u wilt deelnemen aan het noveengebed voor de Christenen in Bethlehem.

Bron en foto: Kerk in Nood