Verdediging slachtoffers Blasfemiewet

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
"Wij betreuren wat er in Pakistan gebeurt." De All Pakistan Minorities Alliance (Apma) heeft deze zinnen sterk veroordeeld. Concrete antwoorden zijn er nu nodig, te beginnen met slimme advocaten die de beschuldigden kunnen vertegenwoordigen, zei Paul Bhat
20140408Pakistan01

"Wij betreuren wat er in Pakistan gebeurt." De All Pakistan Minorities Alliance (Apma) heeft deze zinnen sterk veroordeeld. Concrete antwoorden zijn er nu nodig, te beginnen met slimme advocaten die de beschuldigden kunnen vertegenwoordigen, zei Paul Bhatti, de voormalige minister voor Nationale Harmonie en huidige leider van APMA. Hij sprak tegen AsiaNews over recente doodstraffen van Christenen vanwege vermeende blasfemie.

Het laatste geval deed zich afgelopen wekend voor. Het ging over een stel afkomstig uit Punjab, dat ter dood veroordeeld is vanwege het sturen van een SMS waarin de profeet Mohammed beledigd zou zijn. Recentelijk heeft de katholieke Kerk in Pakistan samen met Christelijke en islamitische activisten verschillende avonden gevast en gebeden ten behoeve van Sawan Masih en Asia Bibi. Beiden slachtoffer van de ‘zwarte wet’ en ter dood veroordeeld in afwachting van hun hoger beroep.

Vorige week vrijdag veroordeelde een rechtbank in oost-Pakistan een Christelijk echtpaar tot de doodstraf vanwege blasfemie. Emmanuel en Shagufta Shafqat Kauser werden beschuldig van het ver sturen van een SMS naar de plaatselijke imam met beledigingen tegen de islam en de profeet Mohammed. Het in incident zou vorig jaar juli hebben plaatsgevonden.
Het stel, beiden veertigers, is afkomstig uit Gojra en heeft drie kinderen. Vast zittend in de Tona Tek Singh Gevangenis, verwerpen ze de beschuldiging van de islamitische geestelijke Maulvi Hussain en hebben aangekondigd in hoger beroep te gaan. In hun geval, was de telefoon waarmee de SMS boodschappen waren verstuurd zoekgeraakt.

Tegen AsiaNews zei Paul Bhatti dat het nodig is met invloedrijke islamitische figuren te spreken over het wegdoen van de beschuldigingen en de waarheid naar voren te brengen." Op dit moment zijn ze schuldig volgens het politieonderzoek en de rechters veroordeelden hen ter dood onder druk van fundamentalisten." Tevens bekritiseerde hij NGO’s en andere groepen die "deze incidenten oprakelen en met jonge en weinig verdienende advocaten aankomen die weinig indruk maken op de rechtbanken.

Bron: AsiaNews
Foto: straight.com