Verdachte moord op Bhatti vrijgesproken

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Abid Malik, een van de twee verdach- ten in de moord op de Pakistaanse minister Shahbaz Bhatti, is door een anti-terreurrechtbank in Rawalpindi...
20120221_Bhatti01

Abid Malik, een van de twee verdachten in de moord op de Pakistaanse minister Shahbaz Bhatti, is door een anti-terreurrechtbank in Rawalpindi vrijgesproken.

 

De politie zou geen spoor van bewijs tegen hem hebben kunnen vinden, meldt AsiaNews.

Malik was enkele dagen eerder op verzoek van de Pakistaanse autoriteiten aangehouden in de Verenigde Arabische Emiraten. De tweede verdachte, Zia-ur-Rehman, is nog op vrije voeten.

Voor de Katholieke leiders in Pakistan is het steeds duidelijker dat de overheid niet van plan is om de moord op te lossen.

 

Onopgehelderd

De ware toedracht rond de moord op de Katholieke minister voor minderheden, Shahbaz Bhatti, is nog altijd in nevelen gehuld. Bhatti werd op 2 maart 2011 in Islamabad klemgereden en met dertig kogels doorzeefd.

De verdenking ging al snel naar Islamitische fundamentalistische groeperingen die de minister al eerder met de dood hadden bedreigd. Bhatti was vastbesloten de omstreden blasfemiewetten ongedaan te maken of minstens te wijzigen.

 

Rookgordijnen

Sinds de moord zijn er verschillende pogingen gedaan om deze af te doen als gevolg van een persoonlijke of familievete en geen enkel verband hield met zijn politieke activiteiten.

Katholieke leiders hebben de Pakistaanse Justitie verschillende keren beschuldigd van leugens en het optrekken van rookgordijnen.

Voor de rechtbank verklaarde de politie dat uit het verhoor van Malik geen enkel bewijs naar voren was gekomen voor betrokkenheid bij de moord. De man heeft betrokkenheid ook altijd ontkend.

Naar verwachting zal hij snel worden vrijgelaten. Ook eerdere verdachten zijn op vrije voeten gesteld.

 

"Onbruikbaar"

Zowel Malik als de tweede verdachte, Zia-ur-Rehman, zouden tot de Islam bekeerde Christenen zijn die een financieel geschil zouden hebben met de familie van Bhatti.

Zij waren daarvan beschuldigd door een vroegere dominee. Hij werd opgepakt na door de politie te zijn afgeluisterd. De politie noemt hem echter "geestelijk instabiel" en daarom als getuige onbruikbaar.

 

"Vertragingstactiek"

Volgens Bisschop Rufin Anthony van Islamabad en een persoonlijke vriend van Shahbaz Bhatti noemt dit in een interview met AsiaNews een nieuwe "vertragingstactiek". Dat zal uiteindelijk ertoe leiden dat "uitstel van gerechtigheid uitloopt op onthouding van gerechtigheid".

De Bisschop beschuldigt de politie van het sollen met mensen, het verspreiden van verspreiden van geruchten en het arresteren van mensen om aan te tonen dat ze niet zelf betrokken is.

"Wij eisen de arrestatie van de echte schuldigen", aldus de Bisschop. In plaats daarvan "laat de politie Malik lopen".

 

Bron: AsiaNews, foto: yespunjab.wordpress.com