Verboden buiten de tent te bidden

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Indiase katholieken worden door hindoe-extremisten gehinderd in het bidden van de kruisweg. Katholieken in het door tumult getroffen Kandhamal in deelstaat Orissa die zich in een vluchtelingenkamp bevinden, zijn inmiddels gewend zich voor gebed te verzam
kruisweg-india

Indiase katholieken worden door hindoe-extremisten gehinderd in het bidden van de kruisweg. Katholieken in het door tumult getroffen Kandhamal in deelstaat Orissa die zich in een vluchtelingenkamp bevinden, zijn inmiddels gewend zich voor gebed te verzamelen in een tent. Bij het bidden van de kruisweg geleid door een catechist vonden vorige week niet alle gelovigen een plaats in de tent, die slechts op 100 man berekend was. Dus stonden enkele gelovigen buiten het zeilen dak.

Omdat de overheid van Orissa religieuze uitingen alleen toestaat in het privé-domein en buiten de tent verbiedt, werden de buiten staande biddende vluchtelingen gedwongen naar binnen te gaan. Tussen het knielen en staan door bij elke statie moesten zij zich verplaatsen.

"Het voortdurend bidden helpt ons de beproevingen te doorstaan," zei catechist Ranjit Nayak. Naast het bidden van een kruisweg elke morgen wordt op vrijdag nog een extra kruisweg gebeden en in de veertigdagentijd bidden de vluchtelingen elke avond de rozenkrans in het tentenkamp. Overvallen en geweld van hindoe-extremisten dat in augustus vorig jaar begon en zeven weken duurde joeg 50.000 mensen op de vlucht. Het geweld kostte aan 60 mensen het leven. In het dorp Tianga alleen al vielen zeven doden en de meeste huizen in het plaatsje werden geplunderd. (KN/CNS)