Venezuela: dissident verlaat nuntiatuur

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De Venezolaanse dissident Nixon Moreno heeft deze week in stilte de apostolische nuntiatuur in de hoofdstad Caracas verlaten.
nixon_moreno-violador1-200-x-235

De Venezolaanse dissident Nixon Moreno heeft deze week in stilte de apostolische nuntiatuur in de hoofdstad Caracas verlaten.

De oppositionele studentenleider zocht in 2007 politiek asiel in de pauselijke ambassade nadat hij beschuldigd werd van de verkrachting en moord op een politie-agente. Moreno heeft de beschuldiging altijd ontkend. De regeringsgezinde krant VAE meldde dat de studentenleider maandag als priester vermomd de nuntiatuur zou hebben verlaten. Het blad drukte het nieuws op de voorpagina af waarin Moreno via een fotomontage in gevangeniskledij was afgebeeld.

De vice-voorzitter van de bisschoppenconferentie, aartsbisschop Balthazar Porras Cardoso, weersprak de gang van zaken. In een tv-interview noemde hij de voorstelling van zaken "onverantwoorde en gevaarlijk".

Moreno’s advocate heeft inmiddels bevestigd dat Moreno de ambassade "uit persoonlijke en veiligheidsoverwegingen" heeft verruild voor een ander onderkomen.

De nuntiatuur is de laatste tijd geregeld doelwit geweest van gewelddadige en intimiderende acties door regeringsgezinde actiegroepen. Waar Moreno nu verblijft is onbekend.

Bron: KN/KNA