Vele doden en vluchtelingen bij verkiezingsgeweld Nigeria

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
In het noorden van Nigeria zijn na het bekend worden van de verkiezings- uitslagen geweld- dadige rellen uit- gebroken waarbij ruim 200 doden zijn gevallen. Tienduizenden mensen zijn...
20112104_Nigeria03

In het noorden van Nigeria zijn na het bekend worden van de verkiezingsuitslagen gewelddadige rellen uitgebroken waarbij ruim 200 doden zijn gevallen. Tienduizenden mensen zijn op de vlucht geslagen. Dat melden CSW, een Christelijke mensenrechtenorganisatie, en het Rode Kruis.

Lijken

In de stad Kaduna ging het er hard aan toe. Daar vielen Moslims Christelijke inwoners aan, waarbij zeker 67 doden vielen. Ook Kerken en Christelijke winkels moesten het ontgelden. Die zijn geplunderd en in brand gestoken. Een inwoner van Kaduna liet weten dat de straten "bezaaid liggen met lijken waarvan de armen en benen met staaldraad aan elkaar waren gebonden". Hij vervolgt: ‘straten liggen vol met afgehakte armen en benen en er liggen op verschillende plekken verbrande lijken."

Aanleiding

De rellen braken uit toen bleek dat de Nigeriaanse president Goodluck Jonathan aan de macht blijft ten koste van zijn rivaal Buhari, een Moslim. Volgens de definitieve uitslag heeft Jonathan de verkiezingen met 57 procent van de stemmen gewonnen, tegen 31 voor Buhari. Jonathan is een Christen en heeft in het Islamitische noorden weinig aanhangers. Moslims in het noorden van Nigeria zijn razend na de uitslag van de verkiezingen van afgelopen zaterdag. Zij beschuldigen Jonathan van fraude. Onafhankelijke waarnemers hebben gezegd dat de stembusgang anders dan andere jaren dit keer wel eerlijk is verlopen. De relschoppers richtten hun geweld ook op Moslimaanhangers van Jonathan. Het huis van vicepresident Namadi Sambo, een Moslim, is afgebrand.

Oproep

Beide politici hebben opgeroepen tot een einde aan het geweld. Buhari noemde het geweld "triest, onfortuinlijk en ongerechtvaardigd". Jonathan zei: "Niemands politieke ambitie is het bloed van de Nigerianen waard." De Angelicaanse bisschop Musa Tula van Bauchi vertelde dat Christenen "momenteel geen andere zekerheid en veiligheid hebben dan de beschermende armen van God".

Langlopend

Nigeria is verdeeld in een Islamitisch noorden en een Christelijk zuiden. De bevolkingsgroepen leven al jaren met elkaar in onmin. Vooral rondom verkiezingen komt het vaak tot geweld.

 

(Bron: KN/CSW)