Veiligheidsvoorzieningen seminarie Lahore

Project
In Pakistan worden altijd opnieuw zware terreuraanslagen gepleegd. Christenen zijn niet de enige slachtoffers van de terroristen, maar christelijke instellingen lopen heel in het bijzonder gevaar.
20170121_Pakistan_project01

In dit verband heeft vooral het aartsbisdom Lahore in het noordoosten van Pakistan het hard te verduren gekregen. In maart 2008 werden de kathedraal van het Heilig Hart van Jezus en verscheidene scholen van de Kerk zwaar beschadigd. 30 mensen kwamen om het leven en bijna 250 raakten gewond. De boekhandel van de Pauluszusters, die zich op hetzelfde terrein bevindt, werd bijna totaal verwoest. Op Kerstmis van hetzelfde jaar ontplofte een bom, waarmee tijdens de Kerstmetten een aanslag op de kathedraal had moeten worden gepleegd, gelukkig te vroeg. Daardoor werd op het laatste moment een ramp voorkomen.

Op zondagvoormiddag 15 maart 2015 ontploften in Youhanabad, een christelijke stadswijk van Lahore, twee bommen nagenoeg gelijktijdig voor een katholieke en een protestantse kerk. In beide huizen van God waren honderden mensen bijeengekomen voor de eredienst. Bij de aanslagen kwamen bijna twintig mensen om en vielen tachtig gewonden. Dat er in de katholieke Sint-Johanneskerk niet meer dodelijke slachtoffers vielen, is te danken aan het doortastend ingrijpen van een jonge twintigjarige man, die erin slaagde de zelfmoordterrorist, die een bomgordel onder zijn kleding droeg, nog buiten voor de kerk tegen de grond te werken. Daardoor blies hij zichzelf op zonder dat hij in de kerk binnen was geraakt. De moedige jonge man bekocht zijn heldendaad met zijn leven, maar hij redde talrijke mensenlevens, want in de kerk bevonden zich zeshonderd mensen.

Op Paaszondag 2016 pleegden zelfmoordterroristen een aanslag in een park in Lahore, waar talrijke christenen na het kerkbezoek samen met hun gezin Pasen wilden vieren. De aanslag vond plaats in de buurt van een speelplein voor kinderen. Meer dan 70 mensen stierven ter plekke, onder wie ook talrijke kinderen.

Gedwongen veiligheidsmaatregelen te versterken

Pakistaanse regering roept bijzonder bedreigde inrichtingen – waaronder ook kerken en kerkelijke inrichtingen – op om de veiligheidsmaatregelen te versterken. Indien ze geen gevolg geven aan die oproep, dan kunnen ze worden gesloten. Eén van de inrichtingen die grote risico’s loopt, is het priesterseminarie van Sint-Franciscus Xaverius in Lahore, dat in de stadswijk Youhanabad ligt. Het seminarie heeft al verscheidene bedreigingen gekregen. Op dit ogenblik studeren en wonen daar 73 seminaristen uit het hele land, naast 23 jonge broeders, die alleen overdag in het seminarie aanwezig zijn om lessen te volgen. In totaal worden daar dus bijna 100 jonge toekomstige priesters opgeleid.

Seminarie Lahore

Het seminarie moet dringend de omheiningsmuur verhogen en de veroorzaakte schade herstellen. Daarnaast moet bovenop de muren prikkeldraad worden aangebracht en moet er een bewaker worden aangeworven. Indien dit niet gebeurt, bestaat niet alleen het gevaar dat terroristen het terrein zullen binnendringen, maar kan de regering het seminarie sluiten, omdat het de veiligheidsbepalingen niet naleeft. Rector Asif John schrijft: “De onveiligheid is een uitdaging en een bedreiging voor ons. Ons seminarie is afhankelijk van de hulp van goede mensen. Alleen kunnen wij een dergelijk project niet realiseren”. Daarom heeft Kerk in Nood €20.000 beloofd.

Elke gift wordt voor deze of gelijkaardige projecten en voor de pastorale opdracht van Kerk in Nood gebruikt.

Code: 328-02-19 Pakistan

Dit project is een voorbeeld van ons werk. Uw gift zal aan dit of een soortgelijk project ten goede komen en het pastorale werk van Kerk in Nood mogelijk maken.

Foto: Kerk in Nood