Egyptische veiligheidsagenten die de gelovigen in de Maagd Mariakerk in Warraq moesten beschermen hebben hen tijdens de aanslag van vorige week vrijdag in de steek gelaten.
Dat zegt de algemeen directeur van de Koptische gemeenschap van al-Warraq. Hij zegt zelf te hebben gezien dat de veiligheidsagenten ervandoor gingen toen Islamistische terroristen vorige week vrijdag het vuur openden op de gelovigen. Bij de aanslag kwamen vier mensen om het leven en raakten er meer dan twintig gewond.
De man heeft tegenover onderzoekers van de aanslag verklaard dat hij tijdens de aanval in zijn kantoor boven de ingang aan het werk was. Toen hij de schoten hoorde zag hij dat de bewakers een zijstraat waren ingevlucht en de kerk onbewaakt achterlieten.
Afzijdig
Zijn verklaring bevestigt opnieuw het verwijt van Christelijke leiders dat leden van leger en politie niets doen om aanvallen door islamisten te voorkomen of kerken en andere Christelijke gebouwen te beschermen. Ooggetuigen die bij de aanval op de kerk in al Warraq aanwezig waren bevestigen dat ondanks talloze noodoproepen politie en ambulances pas twee uur na de schietpartij arriveerden.
Doelgericht
De aanslag van 20 oktober was de eerste doelgerichte aanval op een kerk in de hoofdstad Caïro sinds de val van president Morsi op 3 juli. Voor zover nu bekend waren bij de aanval drie mensen betrokken die het vuur openden op de deelnemers aan een bruiloftsplechtigheid. Twee mannen zaten op een motorfiets en een derde had zich onopgemerkt tussen de gasten begeven.
Meer kracht
Dinsdag namen duizenden mensen deel aan de uitvaart van Miriam Nabil, het 8-jarige slachtoffertje en drie andere doden uit dezelfde familie. In zijn preek zei Bisschop Youannas: "Het bloed van onschuldigen dat wordt vergoten is nooit zinloos in de ogen van God en de Kerk. De verantwoordelijken voor deze daad vergissen zich als zij denken dat zij ons kunnen weerhouden om naar de kerk te gaan. Na deze aanslag heeft onze gemeenschap meer kracht gekregen dankzij het offer van onze martelaren."
"Tegen de Islam"
De aanslag op de kerk heeft scherpe kritiek opgeroepen bij de Moslimautoriteiten. Grootimam Ahmed al-Tayyeb van de Al-Azhar-universiteit noemde de aanval een "misdaad tegen godsdienst en waarden". Grootmoefti Shawki Allam verklaarde dat "de aanvallen tegen kerken verboden zijn door de Islamitische sharia."
Ook de politieke tak van de verboden Moslimbroederschap sprak via internet zijn afschuw uit over de aanslag. Dat wordt echter door Christenen niet serieus genomen omdat de broederschap banden onderhoudt met terroristische groepen.
Bron en foto: AsiaNews