Veiligheid Christenen Kenia heikele kwestie

woensdag, 25 november 2015
Nieuws
Paus Franciscus hoopt met zijn bezoek aan Kenia de interreligieuze dialoog aan te gaan. Een heikele kwestie in een land waar de laatste jaren steeds meer gericht geweld is gebruikt tegen Christenen.
2015-Oktober-Kranten-Isiolo-over-Al-Shabaab

Paus Franciscus hoopt met zijn bezoek aan Kenia de interreligieuze dialoog aan te gaan. Een heikele kwestie in een land waar de laatste jaren steeds meer gericht geweld is gebruikt tegen Christenen. Hoe gaat de Kerk in Kenia zelf om met de angst? En welke hoop put de Kerk uit het bezoek van Franciscus? Kerk in Nood legde de vragen voor aan een priester in het bisdom Isiolo, die hulp vraagt bij de bouw van een veiligheidsmuur rond zijn bedreigde kerk. 

Door Dennis Peters

Al-Shabaab in eigen stad
Voor de 5000 parochianen van St. Charles Lwanga parochie in Isiolo komt de dreiging van terreurorganisatie Al-Shabaab erg dichtbij. Op 2 april nog kwamen op een katholieke universiteit in Garissa 127 mensen om bij een aanslag. Steve Muchunku, pastoor van de St. Charles Lwanga parochie, vreest het ergste voor zijn eigen parochianen nu Al-Shabaab op zijn eigen stoep blijkt te staan. Na een telefoongesprek over een project dat we als Kerk in Nood steunen, mailt hij twee schokkende recente krantenartikelen.

Daaruit blijkt dat de leraar van een lokale Koranschool leerlingen ronselde voor de Somalische terreurbeweging. Aisha Omar, leraar op een basisschool en getuige in de rechtszaak: “Hij leerde hij zijn leerlingen om niet-moslims te haten en sommigen waren erg grof en disrespectvol tegenover docenten.” Een moeder van een zevenjarige jongen vertelde in de rechtszaal hoe haar zoon haar na een bezoek aan de Koranschool onheus bejegende omdat ze Christen is.” Ook zou de leraar karateles geven met de opdracht om geweld te gebruiken tegen niet-moslims. De verhalen blijken bovendien voorbeelden voor een landelijke trend. De chef van de binnenlandse veiligheidsdiensten in Kenia waarschuwt in een ander artikel dat een toenemend aantal jongeren zich bij Al-Shabaab aansluit.

Angst en hoop
Volgens pastoor Muchunku zijn veel van zijn parochianen bedreigd en bang. Mercy Kendi (12), een van zijn (veelal jonge) parochianen en leerling op de katholieke basisschool die bij de parochie hoort, vertelt me dat ze naar de kerk wil, maar bang is. “Ik wil kletsen met mijn vriendinnen en samen leren over het geloof, maar we horen steeds weer over aanslagen.” Ze hoopt dat het bezoek van de Paus Christenen én Moslims leert om voor elkaar te bidden.

Ook de priester hoopt dat de Paus de dialoog met gematigde Moslims naar een hoger plan kan tillen. "Dat zal de situatie van Christenen alleen ten goede komen." Om naar de Heilige Mis te kunnen gaan, is volgens hem ondertussen wel betere beveiliging nodig. "De kerk ligt aan een weg en kan makkelijk worden binnengevallen. Met het nieuws dat Al-Shabaab in mijn eigen stad zelfs kinderen ronselt om aanslagen te plegen, is een muur wel noodzakelijk. We kunnen dan controleren wie op het terrein komt en een aanslag op de kerk zelf beter voorkomen. Het zou alleen al een veilig gevoel geven."

Voor nog geen € 5 per parochiaan staat er een muur. Omdat 70% van de parochianen jongeren of kinderen zijn, zoekt pastoor Muchunku hulp van buitenaf. Draagt u een steentje bij?

"doneer%20nu%20project%20button2.jpg"