Veertien Vietnamese katholieken riskeren doodstraf

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Veertien Vietnamese katholieke mensen- rechtenactivisten riskeren de doodstraf vanwege 'staatsondermijnende activiteiten".
Vietnam_AsiaNews_120_x_82

Veertien Vietnamese katholieke mensenrechtenactivisten riskeren de doodstraf vanwege ‘staatsondermijnende activiteiten". Dat meldt AsiaNews.

De veertien zitten onder meer vast wegens het bijhouden van internetblogs waarin de corruptie van de Vietnamese overheid en regering werd aangeklaagd. Hierop staat in Vietnam de doodstraf.

Vietnamese overheidsvertegenwoordigers proberen het proces, dat op 6 januari van start gaat, uit de media te houden, zodat het al gehavende imago van het land inzake mensenrechten niet nog sterker zou worden aangetast.

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch meldt dat vorig jaar 40 bloggers, dissidenten en activisten in Vietnam terechtstonden. Daarvan zijn er minstens 18 daadwerkelijk veroordeeld tot gevangenisstraffen vanwege ‘staatsondermijnende activiteiten".

Vlak na Kerstmis werd ook de bekende katholieke mensenrechtenverdediger, advocaat en blogger Le Quoc Quan gearresteerd.

Volgens priester Le Quoc Thang, de secretaris van de interdiocesane Commissie Rechtvaardigheid en Vrede waarvan ook de advocaat lid is, roept zijn aanhouding en die van andere mensenrechtenactivisten ernstige vragen op over de mate waarin Vietnam een rechtstaat is. "Wij betreuren het optreden van de regering, dat strijdig is met de eigen wetgeving", aldus de priester.

 

Bron: AsiaNews

Foto: AsiaNews