Vatican betreurt arrestatie Chinese bisschop

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Het Vaticaan betreurt de arrestatie van bisschop Julius Jia Zhiguo (74) door de Chinese autoriteiten. De bisschop werd eerder deze week opgepakt.
chinacatholics-200-x-135

Het Vaticaan betreurt de arrestatie van bisschop Julius Jia Zhiguo (74) door de Chinese autoriteiten. De bisschop werd eerder deze week opgepakt.

De arrestatie hangt vermoedelijk samen met pogingen van het Vaticaan katholieken van de ondergrondse, Romegetrouwe Kerk te verzoenen met de katholieken die op zijn gegaan in de staatgecontroleerde tegenhanger, de Chinees Patriottische Vereniging. Eerder deze week vond in Rome een vergadering plaats van de speciale commissie die door paus Benedictus XVI in het leven is geroepen om de scheiding ongedaan te maken.Recent had de bisschop van Chinees Patriottische Vereniging het gezag van de paus erkend en had hij zich bereid verklaard als hulpbisschop onder bisschop Jia te werken. De twee hadden al gevorderde plannen voor pastorale samenwerking. Beide bisschoppen maakten concreet werk van de oproep die paus Benedictus XVI in 2007 tot de Chinese katholieken richtte. Daarin zei hij onder meer dat de structuur van de "officiële" Kerk indruist tegen de rooms-katholieke leer.Het Vaticaan heeft naar aanleiding van de arrestatie laten weten dat deze een "constructieve dialoog blokkeert". De commissie voor China, waarin verschillende vertegenwoordigers zitting hebben van het Chinese episcopaat en van religieuze congregaties, heeft verklaard hoezeer haar werk bemoeilijkt wordt door "de complexe problemen van de huidige kerkelijke situatie in China die niet alleen voortkomen uit binnenkerkelijke moeilijkheden, maar ook door de ongemakkelijke relatie met de burgerlijke autoriteiten."

De commissie heeft met "diepe pijn" kennis genomen van de arrestatie van bisschop Jia. ‘situaties als deze creëren obstakels voor een constructieve dialoog met de betreffende autoriteiten die waarvan de Heilige Vader in zijn brief de hoop uitsprak dat die mag slagen."

"Dit staat helaas niet op zichzelf", aldus de commissie in een reactie. "Ook andere geestelijken zijn van hun vrijheid beroofd en blootgesteld aan druk en beperkingen van hun pastorale activiteiten."

Bron: KN/AsiaNews