Vaticaanse delegatie in Vietnam

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
In Vietnam is maandag een Vaticaanse delegatie gearriveerd voor gesprekken met vertegenwoordigers van de communistische regering.
vietnam-200-x-243

In Vietnam is maandag een Vaticaanse delegatie gearriveerd voor gesprekken met vertegenwoordigers van de communistische regering.

Officieel gaat het om gesprekken over "diplomatieke relaties", maar het is duidelijk dat er een aantal zeer dringende zaken liggen zoals de groeiende druk vanuit de Vietnamese gelovigen om teruggave van kerkelijke bezittingen. De gesprekken vinden plaats tegen de achtergrond van een onlangs uitgelekte oekaze van de Vietnamese premier dat geen van de 2.250 door de overheid genaaste bezittingen mag worden teruggegeven. Pikant is dat dit bevel begin vorig jaar werd uitgevaardigd toen er door tussenkomst van het Vaticaan enige ontspanning scheen op te treden.Een tweede punt van geschil is de vurige wens van de Vietnamese regering dat de aartsbisschop van Hanoi, de strijdbare Joseph Ngo Quang Kiet, wordt vervangen.

De Vaticaanse delegatie zal op haar beurt waarschijnlijk het schijnproces tegen acht katholieken uit Hanoi aan de orde stellen die in december wegens vernieling en opruiing voorwaardelijke straffen kregen opgelegd. De Vaticaanse prelaten (foto) zullen ook een ontmoeting hebben met het dagelijks bestuur van de Vietnamese bisschoppenconferentie. Ook reist de delegatie naar de noordelijk bisdommen Thai Bin en Bui Chu, waar opnieuw sprake is van vervolging van katholieken onder de Hmong, een etnische minderheid in de bergen.

In een brief aan de gelovigen heeft de voorzitter van de bisschoppenconferentie de gelovigen opgeroepen tot "vurig gebed" "uit liefde voor de Kerk". Ook worden de gelovigen uitdrukkelijk opgeroepen tot eenheid. Dit is een verdekte waarschuwing tegen pogingen van de regering om een alternatieve door de regering gecontroleerde Kerk op te zetten naar voorbeeld van de Chinees-patriottische vereniging.

Bron: KN/AsiaNews