Vaticaans vertegenwoordiger in Vietnam, geen nuntius

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Paus Benedictus zal een gezant benoemen in Vietnam en daarmee een eerste stap zetten naar het aangaan van volledige diplomatieke betrekkingen met het communistische land. Dat heeft het Vaticaan laten weten na een bijeenkomst van...
vietnam-__ngo_quang_kiet-200-x-150

Paus Benedictus zal een gezant benoemen in Vietnam en daarmee een eerste stap zetten naar het aangaan van volledige diplomatieke betrekkingen met het communistische land.

Dat heeft het Vaticaan laten weten na een bijeenkomst van Vaticaanse en Vietnamese afgevaardigden in het Vaticaan op 23 en 24 juni.

Verklaring

In een verklaring heette het dat anders dan gebruikelijk bij een nuntius, de gezant zich, voorlopig althans, niet zal vestigen in Vietnam. De bijeenkomst werd voorgezeten door mgr. Ettore Balestrero, de Vaticaanse vice secretaris voor betrekkingen met de staten, en de Vietnamese vice minister voor Buitenlandse Zaken. De bijeenkomst in juni was de tweede maal dat de vertegenwoordigers bij elkaar kwamen.

Gedwongen aftreden

De ontmoeting vond zes weken na het aftreden van oud-aartsbisschop van Hanoi, Jozeph Ngo Quang Kiet, plaats. Er ontstonden toen geruchten dat de Vietnamese regering het Vaticaan te verstaan had gegeven dat de aartsbisschop moest vertrekken Mgr. Kiet ontkende dat hij gedwongen was af te treden nadat hij gelovigen had gevraagd te bidden dat de regering de voormalige nuntiatuur terug zou geven aan de Kerk.

Betrekkingen

Het katholieke persbureau AsiaNews had het gerucht verspreid dat mgr. Kiet was afgetreden omdat de Vietnamese regering zijn aftreden als voorwaarde had gesteld voor het aanknopen van volledige diplomatieke betrekkingen. (Bron: CNS)