Vaticaan veroordeelt moord op katholieke Pakistaanse minister

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Paus Benedictus XVI heeft via zijn woordvoerder pater Federico Lombardi zijn roep om godsdienstvrijheid herhaald. Dit deed hij naar aanleiding van de moord op de katholieke Pakistaanse minister voor minderheden Shahbaz Bhatti. Die werd afgelopen woensdag
20110304pakistan02

Paus Benedictus XVI heeft via zijn woordvoerder pater Federico Lombardi zijn roep om Godsdienstvrijheid herhaald. Dit deed hij naar aanleiding van de moord op de Katholieke Pakistaanse minister voor minderheden Shahbaz Bhatti. Die werd afgelopen woensdag vermoord in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad.

Lombardi noemde de aanslag "een volgend verschikkelijk hoofdstuk in een serie van geweld". Hij vindt dat "het laat zien hoe de Paus volledig gelijk heeft met zijn uitspraken over het aanhoudende geweld tegen christenen en tegen de vrijheid van godsdienst in het algemeen".

Volgens de Vaticaanse woordvoerder was "Bhatti de eerste katholiek die een dergelijk belangrijk ambt in Pakistan bekleedde." Hij refereerde ook aan de ontmoeting die Bhatti vorig jaar september met de Paus had. "Hij getuigde in zijn leven van het streven naar een vreedzaam samenleven van verschillende religieuze groeperingen in zijn land", zei pater Lombardi.

Gebed

De Vaticaanse verklaring werd afgesloten met een oproep de godsdienstvrijheid te respecteren. Lombardi: "Onze gebeden voor het slachtoffer, onze veroordeling van deze onuitsprekelijke daad van geweld, onze verbondenheid met de Pakistaanse christenen die lijden onder haat, gaan vergezeld van een oproep dat iedereen zich bewust mag worden van het urgente belang van het verdedigen van de Godsdienstvrijheid en van het verdedigen van Christenen die blootgesteld zijn aan geweld en vervolging."

Asia Bibi

Het ter discussie stellen van de wet tegen de Godslastering is Bhatti fataal geworden. Op grond van deze wet kunnen mensen ter dood veroordeeld worden bij het beledigen van de profeet Mohammed. Mensenrechtenactivisten bestempelen deze wet als een methode minderheden te onderdrukken. Nogmaals werd hierbij aandacht gevraagd voor de situatie van Asia Bibi, een onschuldig ter dood veroordeelde Christen vanwege het beledigen van de profeet Mohammed. Bhatti is het tweede dodelijke slachtoffer die zich verzette tegen deze wet. Afgelopen januari werd de gouverneur van Punjab gedood door zijn lijfwacht, omdat hij deze wet bekritiseerde.

 

Bron: Zenit