Vaticaan roept Chinese katholieken op tot eenheid

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De op een na hoogste man binnen het Vaticaan heeft de Chinese katholieken opgeroepen tot onderlinge verzoening en tot een betere verstandhouding met de Chinese overheid.

De op een na hoogste man binnen het Vaticaan heeft de Chinese katholieken opgeroepen tot onderlinge verzoening en tot een betere verstandhouding met de Chinese overheid.

De brief is afkomstig van kardinaal-staatssecretaris Tarcisio Bertone en is gericht aan de Chinese geestelijkheid. Daarin stelt hij onder meer de viering van het Priesterjaar aan de orde en een aantal problemen waar de katholieke Kerk in China mee kampt.

Uit de brief van paus Benedictus aan de Chinese katholieken uit 2007 citeert Bertone de "richtlijnen" voor de toekomst van de Kerk van China. Hij benadrukt daarbij het belang van "verzoening binnen de katholiek gemeenschap" en "een respectvolle en constructieve dialoog met de burgerlijke autoriteiten, zonder daarbij de uitgangspunten van het katholieke geloof te verlaten".

Herbronning

Kardinaal Bertone roept de clerus op tot eenheid: "In dit Jaar van de Priester wil ik aan de Bron herinneren waar jullie de kracht zullen vinden om trouw te blijven aan jullie belangrijke missie€¦de Eucharistie. (€¦) Een waarlijk Eucharistische gemeenschap kan zich niet afzonderen met het idee zichzelf genoeg te zijn, maar moet verbonden blijven met alle andere katholieke gemeenschappen."

Concrete verzoening

De kardinaal-staatssecretaris onderstreepte dat Chinese priesters en religieuzen "verzoening door concrete gebaren" moeten nastreven en zoeken naar "verschillende praktische manieren waarop een waardevolle bijdrage kan worden geleverd." Daarbij noemde de kardinaal enkele voorbeelden die de eenheid kunnen bevorderen: families bezoeken, goede catechisten opleiden, charitatieve werken ontplooien, speciale bijeenkomsten organiseren en literatuur verspreiden.

Kardinaal Bertone sloot zijn brief af met de woorden: "Ondanks de aanhoudende moeilijkheden komen er berichten uit verschillende delen van China die geduid mogen worden als tekens van hoop."

Bron: CNA