Vaticaan pleit voor verzoening in Syrië

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
"We moeten toezien op wat er kan gebeuren in de nabije toekomst in een land waar soennitische en sjiietische moslims wonen, Alawieten, een niet kleine gemeenschap van christenen en koerden. Al deze groepen moeten een weg vinden om samen te leven zonder g
20111206Syri01

"We moeten toezien op wat er kan gebeuren in de nabije toekomst in een land waar soennitische en sjiietische moslims wonen, Alawieten, een niet kleine gemeenschap van christenen en koerden. Al deze groepen moeten een weg vinden om samen te leven zonder geweld." Met deze waarschuwing reageerde aartsbisschop Silvano Tomasi, de permanente waarnemer van de Heilige Stoel bij de VN in Genë¨ve, op een vrijdag ingediende resolutie. Daarin werd Syrië scherp veroordeeld vanwege "grootscheeps en systematisch" geweld door veiligheidstroepen.

Afgelopen zaterdag werden minstens 15 mensen gedood bij hevige gevechten tussen veiligheidstroepen en rebellen in Noord-Syrië. Daar escaleerde het geweld als gevolg van de al acht maanden durende onlusten tegen president Bashar al-Assad. Het hoge VN forum voor mensenrechten zei dat het geweld in Syrië executies omvat en de gevangenneming van zo"n 14.000 mensen.

Helpen

"De plaag van het midden-oosten is dat het lijkt of alles opgelost wordt met geweld in plaats van via dialoog en pogingen in vrede samen te leven," stelde mgr. Tomasi. "Niet alleen de Heilige Stoel, maar de hele internationale gemeenschap is volledig bereid de mensen in Syrië door concrete maatregelen te helpen een pad van verzoening te vinden." "Bij deze gelegenheid wil ik de herhaaldelijke oproepen van de Heilige Vader aan de gelovigen in herinnering roepen voor gebed dat verzoening het mag winnen van verdeeldheid en spanningen. En dat de autoriteiten en alle burgers alle moeite doen om het algemeen belang te dienen en de legitieme aspiraties accepteren voor een toekomst van vrede en stabiliteit," aldus mgr.Tomasi.

 

Bron: Radio Vaticana

Foto: nrc.nl