Vaticaan eist stopzetten steun aan IS

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De terroristische milities van de Islamitische Staat moeten in de ogen van het Vaticaan uitgesloten worden van de levering van geld en wapenleveringen door derden. De organisatie moet de toegang tot de oliemarkt en politieke steun ontnomen worden. Die...
20140902Tomasi01

De terroristische milities van de Islamitische Staat moeten in de ogen van het Vaticaan uitgesloten worden van de levering van geld en wapens door derden. De organisatie moet de toegang tot de oliemarkt en politieke steun ontnomen worden. Die eis heeft de permanente vertegenwoordiger van de Heilige Stoel bij de Verenigde Naties in Geneve, aartsbisschop Silvano Tomasi, maandag uitgesproken op een speciale zitting van de Raad voor de Mensenrechten. Tevens riep hij indirect islamitische religieuze leiders op het "barbaarse optreden" van de IS te veroordelen. De Vaticaanse diplomaat waarschuwde voor de gevolgen van een voortdurend "globaal zwijgen". Een ontoereikend antwoord op het geweld in Irak zal volgens Tomasi verdere escalatie tot gevolg hebben.

"Wat vandaag in Irak gebeurt, is ook al in het verleden gebeurd en kan morgen op andere plaatsen gebeuren. "Alle regionale en internationale spelers moeten het brutale, barbaarse en onbeschaafde optreden van de criminele groepen in Oost-Syrië en Noord-Irak nadrukkelijk veroordelen," zei Tomasi. De burgers mogen geen slachtoffers van geopolitieke spelen worden, maar hebben steun nodig. Een bescherming die niet werk, is geen bescherming. Vooral de leiders van de verschillende godsdiensten dragen een bijzondere verantwoordelijkheid om helder te stellen dat geen enkele religie deze moreel verwerpelijke, wrede en afschuwelijke misdaden kan rechtvaardigen’. De Verenigde Naties riep Tomasi op tot humanitaire hulp. Bovendien pleitte hij voor een "recht op terugkeer" voor de verdreven Christenen, Jezidi’s en andere gemeenschappen.

Bron: kathnet
Foto: Catholicnewsagency.com