Vaticaan dringt aan op steun voor Christenen in het Heilig Land

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Leonardo Sandri, prefect van de Congregatie voor de Oosterse Kerken, heeft een brief naar alle bisschoppen gestuurd om hen aan te moedigen deel te nemen aan de collecte voor het Heilige Land, die traditioneel op Goede Vrijdag plaatsvindt. In de brief, die
20090408bethlehemgeboortekerk

Leonardo Sandri, prefect van de Congregatie voor de Oosterse Kerken, heeft een brief naar alle bisschoppen gestuurd om hen aan te moedigen deel te nemen aan de collecte voor het Heilige Land, die traditioneel op Goede Vrijdag plaatsvindt. In de brief, die ook is ondertekend door Aartsbisschop Antonio Maria Veglio, voormalig secretaris van dezelfde congregatie, nu president van de Pauselijke Raad voor de Pastorale Zorg voor Migranten en Reizigers, geven de twee kerkleiders uiting aan hun "diepe zorgen" voor de positie van Christenen, in het bijzonder na het conflict in de Gaza-strook.

Zij onderstrepen ook hoe Paus Benedictus XVI "voordurend Christenen en alle inwoners van het Heilige Land, troost met speciale woorden en acties, gekoppeld aan zijn wens om een bedevaart te ondernemen naar de historische voetstappen van Jezus."

"De wonden die door geweld worden veroorzaakt maken het probleem van emigratie scherper, en beroven de Christelijke minderheid onverbiddelijk van hun bestaansmiddelen voor de toekomst. Het land waar de wieg van het Christendom stond riskeert te eindigen zonder Christenen".

Kardinaal Sandri en Aartsbisschop Veglio doen roepen op om "onze Christelijke broeders en zusters van het Heilige Land te helpen, die samen met andere inwoners van grote gebieden in het Midden-Oosten, verlangen naar de vrede en rust die nog steeds zo bedreigd worden.

De Congregatie voor de Oosterse Kerken vertaalt de "liefdevolle zorgen" van de Paus voor de Kerkelijke gemeenschap in het Heilige Land, door "opnieuw alle Katholieken aan te moedigen om, ook met materiële middelen, aan het onderhoud van Heilige Plaatsen" bij te dragen.

De Prefect en de Secretaris van de Congregatie verzekeren dat de kerken van de Latijnse ritus en van de diverse Oostelijke riten, die baat hebben bij deze dringende hulp, hun erkenning uitdrukken met voortdurende gebeden voor de verschillende Kerken over de hele wereld".

Kerk in Nood organiseert in Nederland een Goede Vrijdag Collecte waarvan de opbrengst zal besteed worden aan diverse projecten in het Heilig Land: bouw en onderhoud van kloosters, projecten die de dialoog ondersteunen en bouw van gemeenschapshuizen voor katholieke parochies.

De volledige brief van de Congregatie voor de Oosterse Kerken is hier in het Engels te lezen.

룀 €