Vaticaan bezorgd over situatie christenen in Irak

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De woordvoerder van het Vaticaan, Federico Lombardi, heeft zich bezorgd getoond over de moorden op christenen in Irak.
geweld-irak-200-x-150

De woordvoerder van het Vaticaan, Federico Lombardi, heeft zich bezorgd getoond over de moorden op christenen in Irak.

De lokale overheden zijn blijkbaar niet in staat het geweld effectief te beteugelen, zei Lombardi dit weekend op de Vaticaanse televisie. Afgelopen maandag schoten onbekenden in de Noord-Iraakse stad Mosoel drie leden van de Syrisch-katholieke Kerk dood – een vader met zijn twee kinderen – in hun woning. In de week daarvoor werden zes christenen vermoord.

Er zijn hem flyers getoond met "verschrikkelijke bedreigingen", waarin christelijke gezinnen uit Mosoel worden gesommeerd de stad te verlaten, meldde de Vaticaanse woordvoerder. De recente moorden op christenen bevestigen een dergelijke ‘systematische aanpak". Tegelijkertijd wees Lombardi erop dat de Iraakse christenen volledig in de cultuur en de geschiedenis van het gebied zijn geïntegreerd en daarin een belangrijke rol spelen.

De reden voor het geweld tegen christenen is niet de haat tegen het westen of de vreemdeling, maar de haat tegen de christelijke gemeenschap, zei de jezuïet. Verder benadrukte hij dat christenen niet alleen in Irak lijden onder geweld, maar ook in sommige delen van India en Pakistan en andere Aziatische en Afrikaanse staten. (KNA)