Vaticaan bezorgd over aanvallen op kerken in Afrika

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Het toenemend aantal aanslagen op kerken in Afrika richt zich tegen de Christelijke identiteit. Dat heeft de Vaticaanse Curiekardinaal...

Het toenemend aantal aanslagen op kerken in Afrika richt zich tegen de Christelijke identiteit. Dat heeft de Vaticaanse Curiekardinaal Peter Kodwo Appiah Turkson gezegd in L"Osservatore Romano.

De aanslagen zijn gericht op de levensstijl, de visies en verder "op datgene wat een Christen vertegenwoordigt", aldus de Ghanese prelaat.

In sommige gevallen is geweld tegen Christenen te verklaren uit religieus fanatisme, meent Turkson. Dat is onder meer in India en enkele Islamitische landen het geval. Vaak spelen echter ook racistische en religieuze motieven een rol, zoals in Noord-Afrika.

Christenen in Afrika zijn vaak buitengewoon weerloos omdat hun kerken in de buurt van missieposten staan en niet in de bevolkte centra. Moskeeën staan daarentegen meestal in een dichtbevolkte omgeving. Christenen zijn bovendien gemakkelijk aan te vallen omdat verdediging geen wezenlijk deel van hun godsdienst uitmaakt. "Wij geloven in een God die niet verdedigd hoeft te worden."

Het gaat er niet om de eigen cultus op te leggen, maar om te getuigen van God en de sociale structuren van de Kerk voor alle mensen toegankelijk te maken. Christenen zullen zich daarvan niet door aanslagen laten weerhouden, aldus de Kardinaal. Hij leidt sinds 2009 de Pauselijke Raad voor Gerechtigheid en Vrede.

 

Bron: L’Osservatore Romano, foto: AP