Vaticaan benadrukt Godsdienstvrijheid

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
In zijn jaarlijkse boodschap aan de Hindoes in de wereld benadrukt het Vaticaan de Godsdienstvrijheid.
20112110_KardinaalTauran01

In zijn jaarlijkse boodschap aan de Hindoes in de wereld benadrukt het Vaticaan de Godsdienstvrijheid. Die "is het antwoord op religieuze conflicten in vele delen van de wereld", heet het in de brief van de Pauselijke Raad voor Interreligieuze Dialoog, die ondertekend is door voorzitter Kardinaal Jean-Louis Tauran en secretaris Aartsbisschop Pier Luigi Celata.

Mensenrechten

Verder wijst de brief op Godsdienstvrijheid als een van de meest fundamentele rechten van de mens. "Als die in gevaar komt of wordt ontkend, zijn alle andere mensenrechten in gevaar." Passages in de brief kunnen worden opgevat als kritiek op autoriteiten in India. Het Vaticaan noemt het "een serieuze plicht van de burgerlijke autoriteiten om de Godsdienstvrijheid te beschermen". De Indiase overheid handelt niet of nalatig als Christenen door Hindoe-extremisten worden bedreigd. Ook wordt in de brief specifiek melding gemaakt van de vrijheid "om van Godsdienst te veranderen". Indiase Hindoe-nationalisten hebben regelmatig hun ongenoegen laten blijken over de Christelijke missionaire inspanningen in het land.

Bezorgd

De verklaring komt uit op het moment dat het grote Hindoefeest Deepvali wordt gevierd. Hindoes vieren tijdens dit feest de overwinning van het licht op de duisternis. De brief van het Vaticaan kan worden opgevat als bezorgdheid over het aanhoudende geweld tegen Christenen in India.

 

(Bron KN/CC)