Varkensfestival verandert naam na druk Moslims

dinsdag, 07 februari 2017
Nieuws
20170207-Indonesië-Chinees-nieuwjaar

Door Mathis Hariyadi

Het traditionele varkensfestival in de Indonesische stad Semarang, dat jaarlijks door de lokale Chinese gemeenschap wordt georganiseerd, heeft een nieuwe naam gekregen. De verandering is het resultaat van een ontmoeting tussen het islamitisch platform, die het evenement wilde stoppen, en de coördinator van het festival. Het "Imlek Festival" is nu vernoemd naar het nieuwe maanjaar.

De organisatie van het ‘Varkensfestival’ besloot de naam van het evenement te veranderen om radicale en niet-radicale moslims tevreden te stellen die bij de politie aangifte deden en eisten dat het festival niet door zou gaan omdat het varken in de islam als onrein wordt beschouwd.

Islamitische studentenverenigingen en gematigde islamitische organisaties demonstreerden tegen het festival en probeerden het een halt toe te roepen. Hoewel het een culinair festival betreft, zien de demonstranten het als een manier om onverdraagzaamheid te zaaien. Zij vinden het beledigend voor moslims die varkens als ‘haram’ (verboden) zien. Het varkensfestival wordt al een geruime tijd gevierd in de plaatselijke winkelcentra van Semarang in samenhang met het Chinese nieuwjaar. Lokale bronnen zeggen dat "het nooit een incident of protest heeft veroorzaakt."

De coördinator van het festival, Firdaus Adinegoro, heeft bevestigd dat de naamsverandering na druk van de FUIS, een platform voor de islamitische groepen van Semarang, is doorgevoerd. In een officiële verklaring zei hij dat het evenement een nieuwe naam heeft gekregen om annulering te voorkomen.

Bron: AsiaNews