Vandalen belagen katholiek instituut

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
In Hongarije is verontwaardigd gereageerd op het geweld van Roemeense vandalen tegen de etnische-Hongaarse rector van een Katholiek theologisch...
20110622-Roemenie

In Hongarije is verontwaardigd gereageerd op het geweld van Roemeense vandalen tegen de etnische-Hongaarse rector van een Katholiek theologisch instituut. Dat meldt BosNewsLife.

Het Hongaarse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gezegd "verbijsterd" te zijn over het "anti-Hongaarse geweld" dat afgelopen weekeinde plaatsvond in Alba Julia, in Transsylvanië.

Volgens getuigen werd rector Zoltë¡n Olah (40) zaterdagavond laat in elkaar geslagen nadat hij een groep vandalen probeerde te filmen die zijn instituut met stenen aan het bekogelen waren.

De groep, die duidelijk beschonken was, viel de priester aan en sloegen hem onder meer met een honkbalknuppel. Pastoor Olah verloor daarbij het bewustzijn en werd later in allerijl naar een ziekenhuis gebracht waar hij op verschillende plaatsen gehecht moest worden..

De Roemeense politie zou twee verdachten hebben opgepakt en na een proces verbaal weer hebben laten gaan. Als het tot een proces komt kunnen zij maximaal twintig jaar cel krijgen.

Het incident onderstreept de Hongaarse bezorgdheid over de behandeling van ten minste ongeveer 1,5 miljoen etnische Hongaren die in Roemeens Transsylvanië leven, onder wie veel Katholieken en Protestanten.

Transsylvanië was grotendeels Hongaars tot het in 1920 aan het huidige Roemenië werd toegevoegd.

Bron: BosNewsLife