De woensdag door extremisten vermoorde Pakistaanse Minister van Minderheidszaken Shahbaz Bhatti, wordt vandaag begraven in zijn geboortedorp van Khushpur (Punjab). Honderden mensen blokkeerden gisteren uit protest het verkeer in de hoofdstad Islamabad. Er werden autobanden in brand gestoken en leuzen geroepen tegen het antichristelijke geweld. De politie moest het verkeer omleiden om opstoppingen te vermijden.
Woede
De moord op de Katholieke minister heeft ook onder veel moslims tot grote verontwaardiging en woede geleid. Shahbaz Bhatt wordt om 13:00 uur (lokale tijd) bijgezet in zijn geboortedorp in de buurt van de stad Samundri, niet ver van provinciehoofdstad Faisalabad.
De politie heeft compositietekeningen van de daders verspreid. Het gaat om donkergekleurde mannen, waarschijnlijk afkomstig uit Punjab. De moordenaars doorzeefden hun slachtoffers met dertig kogels in hoofd en borst en vluchten daarna in een witte auto.
Blasfemiewetten
De moord op Shahbaz Bhatti heeft tot schokgolven van verbijstering en woede onder de Pakistaanse moslims geleid. Bhatti was een voorvechter van de rechten van de minderheden in het land en leidde de strijd tegen de misbruiken op grond van de omstreden blasfemiewetten.
Hij sprong ook in de bres voor de 45-jarige Asia Bibi, een christelijke vrouw die ter dood is veroordeeld op grond van de wet. Onlangs leidde een pleidooi voor aanpassing van de wet tot de moord op de gouverneur van de Punjab, Salman Taseer, die zelf gelovig moslim was.
"Regering medeschuldig"
Mohammad Mehfooz Ahmed, wetenschappelijk lid van de Islamitische Ideologische Raad in Islamabad, veroordeelde de "brute moord", die hij omschrijft als een "laffe daad". Hij herinnert zich de katholieke minister als een "moedig man", die zich op buitengewone wijze inzette "voor interreligieuze harmonie". Volgens Mehfooz "kleeft het bloed van Salman Taseer en Shahbaz Bhatti aan de handen van de PPP-regering", die geen van beide van afdoende bescherming heeft voorzien.
"Geen moslims"
Imam Mohammad Azam van de Badshahimoskee in Lahore is "geschokt" door de moord op Bhatti. "Hij was een goede vriend. "Mensen hebben in Pakistan niet meer het recht zich te uiten", aldus de imam. "En dat noemen we een democratische regering." "Degenen die zeggen verantwoordelijk te zijn voor de aanlsag zijn geen moslims, het zijn niet eens mensen. Islam is een religie van vrede. Onze religie leert ons om minderheden te beschermen, niet om ze te doden. We hebben behoefte aan tolerantie en harmonie, wij zullen met de de christelijke gemeenschap drie dagen rouwen".
Carte blanche
Intussen zwelt in de Pakistaanse media de kritiek op de regering aan, ook al proberen sommige de dood van Bhatti los te koppelen van diens strijd tegen de blasfemiewetten. "We zijn aan het veranderen in een gewelddadige samenleving", schrijft de Daily Times in een redactioneel commentaar. Door de weekhartige reactie van de PPP-regering op de moord op gouverneur Taseer "hebben extremistische groepen het gevoel dat ze de vrije hand hebben om te doen wat ze willen".
De krant neemt vooral de gebrekkige beveiliging van de minister op de korrel. Men had zijn afwijzing van een escorte nooit mogen accepteren.
Daarnaast constateert de krant "met verbijstering" vast dat "hoewel het debat over wijziging van de blasfemiewetten stierf met de dood van gouverneur Taseer, de religieuze rechterzijde deze kaart blijft spelen om geweld te rechtvaardigen."
Corrupt
Volgens dagblad The Dawn zijn de huidige regeringsleiders "vooral geïnteresseerd in haar eigen machiavellistische overleven" en zouden zij dus bereid zijn om compromissen te sluiten met de conservatieve religieuze krachten in het land.
De krant The Nation verwierp tot veler verbazing ieder verband tussen de blasfemiewetten en de moord op Bhatti. "De tragedie heeft kennelijk niets te maken met de wet tegen godslastering". Het zou gaan om een "een goed geplande samenzwering om Pakistan te destabiliseren en internationaal onder kritiek te brengen."
De krant beweert zelfs dat de vermoorde minister zelf voorstander zou zijn geweest van de doodstraf wegens godslastering. Iemand met dergelijke opvattingen zal zich niet snel verzetten tegen de blasfemiewetten, aldus de krant, die daarmee de religieuze motivatie achter de moord ontkent.
Bron: AsiaNews