"Van opluchting over vertrek IS naar wanhoop"

Project
Het was Martin Banni die het Heilig Sacrament veilig stelde en meenam op zijn vlucht voor IS. Deze week bracht hij het terug naar Karamles..
ACN-20160926-46505-fr-Banni

Door John Pontifex

Toen ik Martin Banni in 2014 voor het eerst ontmoette, was hij zojuist uit de vlakte van Nineveh gevlucht. Zijn dorp was één nacht eerder door Islamitische Staat ingenomen. Eenmaal in Koerdisch Noord-Irak waren hij en 120.000 anderen volledig afhankelijk van hulpverlening, onder andere door Kerk in Nood. Inmiddels mogen we hem priester Martin noemen. En nu IS van de vlakte van Nineveh is verdreven, wil hij met zijn ontheemde gemeenschap naar hun thuisland terugkeren.

Hun opluchting over het vertrek van IS uit Nineveh veranderde in wanhoop toen ze de verwoesting zagen die de islamisten hebben achtergelaten. Mede door de plannen voor wederopbouw van Kerk in Nood groeit echter het vertrouwen in een terugkeer. Meer dan 80 procent is nu geïnteresseerd in terugkeer naar hun thuisland. Essentieel hiervoor is het repareren van woningen. Hoewel er zo’n 12.900 woningen werden beschadigd, leed ongeveer tweederde daarvan slechts gedeeltelijke schade.

Stephen Rasche, werkzaam bij het Chaldeeuws-katholieke aartsbisdom Erbil, heeft herhaaldelijk op de noodzaak van hervestiging aangedrongen. "De toekomst hang aan een zijden draad," legt hij uit. “Veel hangt af van de continuïteit in de steun die Iraakse Christenen de komende maanden vanuit het Westen ontvangen.” De urgentie van de situatie kan volgens Kerk in Nood niet duidelijker zijn. De organisatie – die zich blijft inzetten voor catechese, steunt priesters met misintenties en ondersteunt seminaristen – is vastbesloten om de gelovigen te helpen het geloof te herplanten in de grond die door zoveel generaties Christenen hebben bewoond.

In Karamles heeft pr. Martin het Heilig Sacrament weer teruggebracht naar de Chaldeeuwse kerk van St Addai. Slechts uren voordat IS er verscheen in 2014 had hij het zelf veiliggesteld. De gebeurtenis symboliseert niet alleen de terugkeer van het katholieke geloof in de regio, maar ook de intentie van de priester om de mensen – levende stenen van het geloof – te stimuleren terug te keren naar hun thuisstad.

Helpt en bidt u mee, zodat de Christenen van Irak terug naar huis kunnen? Doneer dan via deze website of maak uw gift over onder vermelding van ‘Wederopbouw Nineveh’.