Valse beschuldiging Asia Bibi

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Qari Salam, de man die Asia Bibi beschuldigt heeft van blasfemie, zegt spijt te hebben van deze aanklacht. Dat meldt persbureau Agenzia Fides. Salam zegt...
20120130Pakistan01

Qari Salam, de man die Asia Bibi beschuldigt heeft van blasfemie, zegt spijt te hebben van deze aanklacht. Dat meldt persbureau Agenzia Fides. Salam zegt zich te realiseren dat de aantijging niet gebaseerd is op feiten, maar voortgekomen is uit emotionele religieuze motieven en persoonlijke vooroordelen.

Vrouwen uit het dorp, inclusief zijn eigen vrouw, met wie Asia Bibi aan de waterput stond, waar ze de profeet Mohammed zou hebben beledigd, zouden zijn partijdigheid hebben beïnvloed. Asia Bibi is op grond van deze beschuldiging gevangengenomen en veroordeeld tot de doodstraf. Alhoewel islamitische extremisten hem op andere gedachten willen brengen, liet Salam weten dat hij de aanklacht niet wil doorzetten. Vanuit verschillende islamitische extremistische groeperingen wordt druk op hem uitgeoefend om de beschuldiging aan te houden. Volgens pater James Channan o.p., directeur van het Dominicaans Centrum voor Vrede in Lahore, zou Salam door extremisten bedreigd zijn met "een levenslange vloek" en moet hij vrezen voor zijn leven als hij de aanklacht intrekt. Maar zelfs als Salam zijn beschuldiging intrekt, zouden islamistische extremisten de vrijlating van Bibi niet accepteren. Zij blijft in hun ogen voor de rest van haar leven blasfemisch en loopt dus gevaar vermoord te worden. Dat zegt de dominicaan James Channan, directeur van het Dominicaanse Centrum voor Vrede in Lahore.

Zwak

"We hopen allen op een vreedzame en passende oplossing," zegt Channan. "Maar radicale islamistische groepen hebben, hoewel ze in het parlement niet sterk vertegenwoordigd zijn, grote invloed in de straten en op de pleinen. Ze zijn zeer wel in staat groepen militanten te mobiliseren, die tot alles in staat zijn . Asia Bibi zou dan ook niet veilig zijn, als ze wordt vrijgelaten," zegt de dominicaan. Bovendien heeft een imam een prijs op haar hoofd gezet. In afwachting van de datum waarop het hoger beroep in het Hooggerechtshof van Lahore behandeld wordt, verwijst Channan naar het oude probleem van de zwakke rechtsspraak in Pakistan. "Het is ontvankelijk voor druk van radicale moslims en garandeert absoluut geen gerechtigheid, vooral niet voor religieuze minderheden." Dit geldt in zijn ogen voor de lagere rechtbanken, maar ook voor de hogere gerechtshoven. Hij wijst erop dat het Hooggerechtshof van Lahore president Zardari belette Asia Bibi presidentiële vergeving te schenken. Een voormalige voorzitter van het Hooggerechtshof van Lahore is de advocaat van Mumtaz Qadri, die bekend heeft de gouverneur van Punjab, Salman Taseer, te hebben vermoord, omdat die de rigide blasfemiewetten wilde amenderen.

Bron: CIP.nl/Agenzia Fides

Foto: EO.nl