UNHCR: "Christendom verdwijnt mogelijk uit Irak"

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De VN-vluch­te­lin­gen­orga­ni­satie UNHCR sluit niet uit dat op termijn het christendom volledig uit Irak zal verdwijnen. Dat heeft de hoogste baas van de UNHCR in Jordanië, Imran Riza, gezegd in een...
20100820irak01

De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR sluit niet uit dat op termijn het christendom volledig uit Irak zal verdwijnen. Dat heeft de hoogste baas van de UNHCR in Jordanië, Imran Riza, gezegd in een interview met de Berlijnse "Tagesspiegel". "Christenen worden systematisch aangevallen, net als andere minderheden", aldus Riza.

Volgens hem staat de VN machteloos tegenover deze ontwikkelingen. Tegelijk verwijt hij de EU-landen hun beloften niet na te komen.

Alleen de Irakese regering en het volk zelf kunnen de systematische vervolging stoppen, meent hij. De regering is de regering van alle Irakezen. Sommigen zijn ervan overtuigd dat zij alle soennitische moslims en christenen het land uit willen gooien. Het is juist de taak van de regering dergelijke indrukken krachtig tegen te spreken.

Riza herinnert eraan dat de Irakese christelijke gemeenschappen tot de oudste ter wereld horen en oudere papieren hebben dan de moslimmeerderheid.

Volgens de UNHCR zijn er alleen al 450.000 Irakezen naar buurland Jordanië gevlucht. De meesten van hen geloven niet dat zij ooit veilig terug zullen kunnen keren. Zowel Jordanië als Syrië hebben met de honderdduizenden vluchtelingen "een zware last te dragen".

De EU heeft weliswaar eind 2008 beloofd 10.000 vluchtelingen te willen opnemen, maar "daar zijn we nog lang niet". Tot nu toe zijn er 7.000 toegelaten, waarvan er alleen al 2.500 in Duitsland, zoals het land beloofd had. (Bron: KNA)