Uitstel verkiezingen Egypte

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Hoogstwaarschijnlijk worden de Egyptische verkiezingen met drie maanden uitgesteld om nieuwe partijen de gelegenheid te geven zich voor te bereiden. Dat zei de generaal buiten dienst Ahmed Wahdan, een voormalig lid van de Hoogste Raad van het Leger. Ho
20110706Egypt

Hoogstwaarschijnlijk worden de Egyptische verkiezingen met drie maanden uitgesteld om nieuwe partijen de gelegenheid te geven zich voor te bereiden. Dat zei de generaal buiten dienst Ahmed Wahdan, een voormalig lid van de Hoogste Raad van het Leger. Hoewel er nog niets besloten is, klinken meer van deze geluiden na demonstraties van pro-democratische groeperingen tegen het leger op het Tahrirplein. De demonstranten riepen de militairen op opener te zijn over de toekomst van het land tegen de achtergrond van toenemende spanningen tussen Moslims en Christenen en de roep om gerechtigheid voor degenen die gedood zijn bij de Jasmijnrevolutie.

Als dat uitstel er inderdaad komt, zou dat een goede zaak zijn voor liberale partijen, zei pater Rafik Greiche, woordvoerder voor de Egyptische katholieke Kerk. Zulke partijen zouden dan beter in staat zijn het op te nemen tegen de Partij voor Gerechtigheid en Vrijheid van de Moslimbroederschap en de Nationale Democratische Partij van voormalige Moebarakaanhangers. Dat zijn de enige partijen die voldoende georganiseerd zijn om een verkiezingscampagne op te zetten.

Organisatorische problemen voor andere seculiere partijen maken het volgens pater Greiche vrijwel onmogelijk dat ze aan de verkiezingen in september kunnen deelnemen. Een ander probleem is het ontbreken van veiligheid op het platteland hetgeen makkelijk kan leiden tot verkiezingsfraude ten gunste van de Moslimbroederschap en andere islamitische groepen. Dat zou druk kunnen veroorzaken op lokale autoriteiten. Volgens pater Greiche zijn de militairen niet genoeg onderlegd om het land te besturen. Zonder duidelijke agenda is zelfs drie maanden uitstel van de verkiezingen volgens hem niet genoeg. (Bron: AsiaNews)