Uitgave van het Missaal in de taal Tumbuka (Malawi)

Project
Ongeveer 80% van de 14 miljoen inwoners van Malawi is christen, een kwart van de bevolking is katholiek. In de Zuidoost Afrikaanse staat in het binnenland van Afrika worden weliswaar zeer veel verschillende talen gesproken, maar voor de katholieke Kerk zi
20110111malawi092

Ongeveer 80% van de 14 miljoen inwoners van Malawi is christen, een kwart van de bevolking is katholiek. In de Zuidoost Afrikaanse staat in het binnenland van Afrika worden weliswaar zeer veel verschillende talen gesproken, maar voor de katholieke Kerk zijn vooral twee talen belangrijk: Chichewa, dat in zes bisdommen in de liturgie wordt gebruikt, en Tumbuka, dat in twee bisdommen en in het Noorden van het bisdom Chipata in het buurland Zambia wordt gesproken. In het bisdom Karonga wordt nu een begin gemaakt met de vertaling van het Missaal in het Tumbuka, zodat het in deze bisdommen kan worden gebruikt.

Belang van de Heilige Mis
Bisschop Martin Anwel Mtumuka schrijft ons: "Omdat de Heilige Mis het hart en de ziel vormt van de Kerk, hoeven we niet uit te leggen waarom dit project voor deze drie bisdommen zo belangrijk is." De Kerk heeft hier haar handen vol. In het bisdom Karonga worden bijvoorbeeld de 65.000 katholieken bediend door maar 14 priesters. Zij moeten in een bergachtig gebied enorme afstanden afleggen om de gelovigen te bereiken. Het spreekt van zelf dat de zielzorg op deze manier niet intensief genoeg kan zijn. De traditionele praktijken en het geloof aan hekserij zijn ook onder katholieken nog wijd verbreid. Bovendien breiden de Pinkstergemeenten zich steeds verder uit. Het is hier dan ook heel erg belangrijk om het katholieke geloof onder de gedoopten te versterken.

Weten wat je gelooft
"Dit project moet ertoe bijdragen dat de liturgie beter wordt begrepen", zegt de priester Joseph Sikwese, die voor de heruitgave van het Missaal verantwoordelijk is. "Veel gelovigen gaan na de Mis nog naar de Pinkstergemeente", klaagt hij. Als het Missaal uitkomt, gaat tegelijkertijd ook een opleidingsprogramma van start waarmee priesters, misdienaars, kerkkoren en catecheten hun kennis en begrip van de liturgie kunnen verdiepen en uitbreiden. Kerk in Nood helpt met 8.000 euro.

Projectcode: 135-08-89

Dit project is een voorbeeld van ons werk. Uw gift zal aan dit of een soortgelijk project ten goede komen en het pastorale werk van KIN mogelijk maken.