Uitbreiding van het Pastoraalcentrum voor Roma-kinderen (Slowakije)

Project
In Slowakije heeft de Katholieke Kerk een bijzondere uitdaging, nl. de zielzorg voor de mensen die tot de bevolkingsgroep van de Roma behoren. Twee priesters die zich met name over de Roma ontfermen, zijn Pater Jozafat Jozef Brigan en Pater Lorenz Reinhar
ACN-20150220SLOVAKIA20352


In Slowakije heeft de Katholieke Kerk een bijzondere uitdaging, nl. de zielzorg voor de mensen die tot de bevolkingsgroep van de Roma behoren. Twee priesters die zich met name over de Roma ontfermen, zijn Pater Jozafat Jozef Brigan en Pater Lorenz Reinhard Brecher, die in het bisdom Roznava 22 dorpen bedienen, waar voornamelijk Romafamilies wonen. De meesten van hen zijn zonder werk en leven in armoede.

Moeilijke familieverhoudingen
Zij hebben praktisch allemaal meerdere kinderen, waarmee zij in slechts een ruimte samenleven. Velen hebben niet eens elektrische stroom en stromend water. Als er niet genoeg geld is, lijden ze ook honger. Pater Jozafat schrijft: "De ouders zijn vaak door deze levensomstandigheden zo gefrustreerd en hulpeloos, dat zij hun kinderen verwaarlozen. Vele vallen echter ook ten prooi aan de alcohol. Daaronder lijden de kinderen nog meer en dan brengen zij meer tijd op straat door dan thuis." Eens is zelfs een 11jarige jongen van huis weggelopen. Hij smeekte het kindertehuis om hem op te nemen, omdat hij het thuis niet meer uithield. Pater Jozafat: "Natuurlijk zorgen wij voor deze jongen, die in het kindertehuis is blijven wonen. Hij bezoekt zijn familie regelmatig, maar hij wil niet terug. Dit geval laat zien in wat voor moeilijke familieverhoudingen deze kinderen opgroeien."

"Zij leren chirstelijke deugden"
In 2005 werd gestart met de bouw van een pastoraal centrum voor kinderen en jongeren. Sinds 2009 is het Don-Bosco-Pastoraal centrum voor veel kinderen een tweede thuis geworden. Ondertussen komen er ongeveer 200 kinderen uit verschillende dorpen naar de school aldaar. Zij zijn in groepen verdeeld. Elke dag komt er een andere groep. De kinderen uit de dorpen die veraf liggen, worden met de parochiebus van school afgehaald, spelen, maken hun huiswerk, bidden samen, doen aan sport, knutselen, bezoeken de H. Mis en worden op het ontvangen van de Sacramenten voorbereid. Pater Jozafat schrijft: "Zij leren de christelijke deugden, om zelf later de verantwoordelijkheid op zich te kunnen nemen en een goed gezin te kunnen stichten. Zij hebben een plaats waar zij hun vrije tijd en het weekend kunnen doorbrengen, iets nieuws kunnen leren, hun capaciteiten kunnen ontwikkelen en in het geloof kunnen groeien. Op deze manier zouden we hen tegen slechte invloeden willen beschermen, waaraan zij op straat en door de verveling zijn blootgesteld. Want wij zien dat veel kinderen en jongeren al vroeg met roken en drugsgebruik beginnen en al met 14, 15 of 16 jaar, met een vriend of vriendin samenleven. Door de levensomstandigheden thuis, hebben de kinderen maar weinig mogelijkheden om zich te ontwikkelen, maar ook om zich gezond te ontwikkelen. Wij doen ons best om de nood in de gezinnen te verlichten. De kinderen krijgen bij ons te eten en ook kleding of schoenen."

Uitbreiding
Het Pastoraalcentrum is echter te klein geworden, omdat er steeds meer kinderen naartoe komen. Dus is het noodzakelijk het uit te breiden. "Wij hebben een grotere eetzaal nodig en kamers, waar de kinderen kunnen slapen, als zij bij verschillende gelegenheden (weekends, zomerkampen, retraites, Oudejaarsviering) bij ons overnachten."
Wij zouden met 50.000 euro bij deze uitbreiding willen helpen..

Projectcode: 443-08-19

Dit project is een voorbeeld van ons werk. Uw gift zal aan dit of een soortgelijk project ten goede komen en het pastorale werk van KIN mogelijk maken.
Foto: Kerk in Nood/