Gebaren van goede wil door de Iraanse autoriteiten, zoals het vrijlaten van gevangen Christenen, worden gevolgd door nieuwe arrestaties . Volgens waarnemers zou dit duiden op interne twisten tussen de nieuwe president en extreme moslims. Hassan Rouhani won de presidentsverkiezingen afgelopen augustus met de belofte van pragmatisch en gematigd beleid. Met Kerstmis was er in tegenstelling tot afgelopen jaren geen sprake van angst voor vervolging. Rouhani stuurde via twitter zelfs kerstwensen aan Iraanse Christenen en naar paus Franciscus. Maar spoedig kwamen er weer berichten over arrestaties, overvallen van Christelijke huizen en het oppakken van bekeerde moslims.
Terwijl veel waarnemers de tegengestelde stappen zien als een gebrek aan tegemoetkoming aan westerse kritiek op de behandeling van Christenen, zeggen andere voorstanders van godsdienstvrijheid dat het een teken kan zijn van een machtsstrijd nu Rouhani langzaam het Iraanse politiek beleid bijstuurt.
"Ik denk dat de extremisten die de veiligheidstroepen controleren en de Kerk lastig vallen, in feite alles controleren," zei een advocaat die om veiligheidsredenen anoniem wilde blijven. "Wat kan Rouhani nu echt doen in die paar maanden dat hij aan de macht is? En als hij een massieve oorlog met de extremisten begint, verliest hij. Dat valt te leren uit de recente geschiedenis in Iran." De geschiedenis zal volgens de advocaat leren of Rouhani het meent met hervormingen of dat hij op handige manier het westen tevreden wil stellen." Een analist van Middle East Concern typeerde het goede nieuws dat komt uit Iran als "het resultaat van symbolische daden" en dat Christelijke leiders ‘sceptisch blijven" over het vooruitzicht van hervormingen onder Rouhani.
Bron: ICC
Foto: red pepper.co.ug