Tweede kamer wil geen ranglijst voor Christenvervolging

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Zowel kabinet als Kamer voelt niets voor de publicatie van een jaarlijkse ranglijst van landen waar godsdienstvrijheid het meest wordt geschonden. De ChristenUnie, gesteund door SGP en CDA, pleitte vandaag voor...

Hilversum (RKK/ANP) – Zowel kabinet als Kamer voelt niets voor de publicatie van een jaarlijkse ranglijst van landen waar godsdienstvrijheid het meest wordt geschonden. De ChristenUnie, gesteund door SGP en CDA, pleitte vandaag voor zo’n lijst in een debat over godsdienstvrijheid in de Tweede Kamer.

Rigiditeit
Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken zei "geen toegevoegde waarde" te zien in zo’n lijst. Volgens hem kan zo’n lijst leiden tot "rigiditeit". Ook een meerderheid van de Tweede Kamer ziet er niets in. "We hebben al genoeg lijsten"’, aldus Han ten Broeke (VVD).

Pleidooi voor aparte Kamercommissie
Volgens de CU zou de Kamer jaarlijks over de ranglijst moeten spreken en zou de regering die moeten gebruiken voor het vormgeven van het beleid. Verder pleitte de ChristenUnie voor een aparte Kamercommissie Etnische en Religieuze Minderheden waarin structureel aandacht zal worden geschonken aan deze groepen in de Tweede Kamer.