Twee mannen vast wegens bekering

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De regering van de VS en enkele internationale christelijke organisaties hebben van Afghanistan geëist dat twee mannen die zich tot het Christendom bekeerden vrijgelaten worden. De twee... 
20110131Afghanistan01

De regering van de VS en enkele internationale christelijke organisaties hebben van Afghanistan geëist dat twee mannen die zich tot het Christendom bekeerden vrijgelaten worden. De twee werden gearresteerd op beschuldiging van afvalligheid en lopen de kans dat ze veroordeeld worden tot de doodstraf.

De VS doet een beroep op de Afghaanse autoriteiten de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, die vrijheid van godsdienst omvat en door Afghanistan is ondertekend, te eerbiedigen. "Wij blijven vragen om hun vrijlating en wel tot in de hoogste rangen van de Afghaanse regering waar wij onze bezordheid uitspreken," zei Caitlin Hayden, woordvoerder van de Amerikaanse ambassade in Kabul.. Afghaanse functionarissen willen van geen wijken weten. "De straf voor een bekering is de doodstraf en er is geen uitzondering mogelijk," zei Jamal Khan, stafchef van het ministerie van Justitie. "Ze moeten ter dood gebracht worden om als les te dienen voor anderen." Apostasie is een zware misdaad in Afghanistan, waar de grondwet gebaseerd is op de sharia. De poging de twee mannen vrij te krijgen leiden niet tot succes. Zeker niet nu president Karzai zich gekeerd heeft tegen buitenlandse invloed nadat hij vorige week onder druk van het westen het parlement in werking stelde.

Ontvlucht

Een van de opgepakte mannen, de 46-jarige Said Musa, bekeerde zich negen jaar geleden. Hij werkte 15 jaar voor het internationaal comité van het Rode Kruis in Kabul als fysiotherapeut. Na zijn arrestatie in mei ontvluchtte zijn vrouw en zes kinderen het land, omdat ze hun leven niet zeker waren. De tweede man, de 25-jarige Shoaib Assadullah Musawi werd in november gearresteerd in de provincie Balkh in noord-Afghanistan. Hij had een exemplaar van het Nieuwe Testament aan een Afghaanse vriend gegeven. Mr. Musa heeft in een open brief vanuit zijn cel in Kabul geschreven dat hij geslagen werd en seksueel misbruikt. "De autoriteiten en gevangenen behandelden mij zeer slecht vanwege mijn geloof in de Heer ," schreef Musa in de brief die hij stuurde naar geestverwanten, president Obama en de leiders van de internationale troepen. Ook Musawi scheef geslagen en misbruikt te zijn.

Misleiden

De arrestatie van Musa volgde op een golf van anti-buitenland propaganda van een tv-presentator die twee groepen van proselitisme beschuldigde: De Noorse organisatie Kerkhulp en Wereldkerk Service uit Amerika. Karzai heeft nadien de twee organisaties Afghanistan uitgezet vanwege vermeend proselitisme. "Vreemdelingen zijn alleen hier om Afghanen religieus te misleiden," zei de tv-presentator wiens show heet "My Homeland". Een groep Christelijke activisten uit de hele wereld komt in het geheim samen in Kabul om meestal in de morgenuren schrijfactiviteiten op te zetten en fondsen te werven ten behoeve van de twee gevangen bekeerlingen. Aanhangers van de twee zeggen dat hun geval aantoont dat de nieuwe regering niet veel toleranter is dan de Taliban. (Bron: Wall Street Journal)